Print this page

Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela Reprofoto Markíza

Prípad rodičky, ktorá po pôrode upadla do kómy a následne zomrela, minulý rok otriasol Slovenskom a venovali sa mu viaceré médiá. Markíza na prípad upozornila vo viacerých reportážach – v Televíznych novinách aj v relácii Reflex.

 

Televízia priniesla vyjadrenia manžela, svedkov, ktorí tvrdili, že oživovanie sprevádzal chaos, a dala priestor aj druhej strane, odborníkom a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Na svojom poslednom zasadnutí rada rozhodla, že televízia v upútavkách a reportážach Po pôrode skončila v kóme a Smrť po pôrode neporušila ustanovenie o objektívnosti ale o ochrane ľudskej dôstojnosti a ľudskosti za čo dostala pokutu 33 319 eur.

Televízia vo svojom stanovisku pre radu uviedla, že reportáž vyhotovila aj zo záberov, ktoré dobrovoľne poskytol manžel rodičky. „Podľa jeho slov odchádzala pani Ž. do nemocnice ako zdravá žena, avšak počas pôrodu nastali komplikácie a rodička následne upadla do kómy. Z tejto kómy sa však už neprebrala, zakrátko zomrela. Nakoľko je možné, že počas pôrodu došlo k pochybeniu zdravotníckeho personálu, čo je v súčasnosti v šetrení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou a pán Ž. je po tejto tragickej udalosti vdovcom a osamelým otcom troch malých detí. Vysielateľ sa snažil nestranne a objektívne a zároveň citlivo a empaticky informovať o tejto nešťastnej udalosti,“ píše v stanovisku televízia. Odmieta, že by o udalosti informoval tendenčne, respektíve by zneužil osobnú tragédiu na zvýšenie svojej sledovanosti.

Rada nemala problém so spracovaním príspevku z pohľadu objektívnosti ale so zverejnenými zábermi, ktoré zasahovali do ľudskej dôstojnosti ženy a pri ktorých bolo vidieť utrpenie rodičky a aj a aj keď bola v kóme.

„Téma je určite relevantná a považujeme za spoločensky žiaduce informovať o možných pochybeniach v zdravotníctve v tak závažných prípadoch, akým tento bezpochyby je. Rada má však problém so zverejnenými zábermi,

„Napriek tomu, že zobrazenie tela rodičky bolo v oblasti jej rozkroku rozrastrované, zo záberu je jednoznačne možné rozoznať ženu počas pôrodu ležiacu na chrbte, vidieť jej obnažené brucho a zdvihnuté nohy. Takéto vyobrazenia spracované v kontexte pôrodu rodičky, o ktorej recipient vie, že jeho následkom zomrela, doplnené jej zúfalými stonmi a obavami o to, že pôrod neprežije, považujeme jednoznačne za ponižujúce a nedôstojné. To isté platí pre zábery Márie Ž. v kóme, kde je vyobrazené jej bezvládne telo, v nose a ústach má hadičky, je jednoznačne identifikovateľná, z kontextu reportáží a príspevkov vyplýva, že je v kóme,“ píše kancelária rady. „Vyobrazenia bezvládneho tela rodičky v tak ťažkom zdravotnom stave, bezmocnej a neschopnej ovplyvniť akékoľvek dianie okolo seba vrátane zachytenia jej podobizne a následného odvysielania v celoplošnej programovej službe sme vyhodnotili rovnako za difamujúce a zasahujúce do jej ľudskej dôstojnosti. Detailné zábery na tvár Márie Živojinovej s hadičkami v nose a ústach takisto spadajú pod uvedenú skupinu difamujúcich záberov z totožných dôvodov,“ dodáva kancelária rady.