Print this page

Majiteľ Markízy zvažuje majetkové zmeny vrátane predaja celej spoločnosti Foto: Markíza

Spoločnosť Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje aj TV Markíza a českú TV Nova, začala revíziu strategických možností, vrátane prípadného predaja spoločnosti.

 

CME to dnes oznámila na svojich webových stránkach. V reakcii na správu jej akcie na pražskej burze stúpli o 6,54 percenta na 86,30 Kč, čo je najvyššia úroveň od augusta 2018, na americkej burze Nasdaq vzrástli o 8,1 percenta, uviedla agentúra Reuters. Neskôr zisky mierne znížili.

"Strategické alternatívy môžu okrem iného zahŕňať predaj časti alebo celej spoločnosti, fúziu s iným strategickým partnerom, rekapitalizáciu alebo pokračovanie v realizácii dlhodobého podnikateľského plánu CME," uviedla spoločnosť vo svojom oznámení. Dodala, že má podporu spoločnosti AT & T, ktorá je jej väčšinovým vlastníkom.

Odporúčame aj: Haščák pre Aktuality.sk: Penta v roku 2017 takmer kúpila Markízu

CME, ktorej trhová kapitalizácia podľa piatkového záveru cien akcií na burze Nasdaq je 877 miliónov dolárov, zaznamenala v posledných rokoch rast zisku, tento rok očakáva zvýšenie zisku pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) o desať až 12 percent z vlaňajších 222,7 milióna dolárov. Skupine sa v poslednej dobe darí tiež znižovať dlhové zaťaženie, jej čistý dlh na konci minulého roka klesol na 765 miliónov dolárov z 1,1 miliardy dolárov v roku 2017.

Spoločnosť uviedla, že preskúmanie nemusí vyústiť v transakciu a že žiadny harmonogram nebol pre tento proces stanovený. Jej finančnými poradcami sú spoločnosti Allen & Company LLC a BOFA Merrill Lynch, právnym poradcom Covington & Burling LLP.

CME prevádzkuje 30 televíznych kanálov.

Aktivity má na Slovensku,v ČR, v Rumunsku a v Bulharsku. Firma na konci júla ukončila predaj svojich aktív v Chorvátsku a tento rok v januári predala aktivity v Slovinsku.