Print this page

Manžel ženy, ktorá zomrela pri pôrode a Markíza zverejnila jeho zábery, napísal otvorený list Foto: Markíza

Po tom, ako Rada pre vysielanie a retransmisiu udelila televízii Markíza pokutu za reportáž o smrti rodičky pri pôrode, ozval sa manžel ženy, pokuta ho nahnevala.

 

Markíza minulý rok priniesla sériu reportáži, v ktorých upozornila na prípad ženy, ktorá po pôrode upadla do kómy a následne zomrela. Televízia priniesla vyjadrenia manžela, svedkov, ktorí tvrdili, že oživovanie sprevádzal chaos, a dala priestor aj druhej strane, odborníkom a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Rada rozhodla, že televízia v upútavkách a reportážach neporušila ustanovenie o objektívnosti ale o ochrane ľudskej dôstojnosti a ľudskosti za čo dostala pokutu 33 319 eur.

Podrobnosti: Markíza dostala vysokú pokutu za reportáže o pôrode rodičky, ktorá zomrela

Manžel ženy napísal predsedníčke a členom rady otvorený list, v ktorom vyjadril nesúhlas s pokutou.

Zarážajúce je podľa neho hlavne odôvodnenie o uložení pokuty. „Vraj si myslíte, že bolo zasiahnuté do ľudskej dôstojnosti a jej integrity. Tak o tom Vám niečom poviem, nečudujem sa, že je verejnosť z takéhoto rozhodnutia zhrozená, lebo zhrození sme aj my sami, najbližšia rodina, ktorá jednostranne súhlasila so zverejnením a odvysielaním prípadu tak, ako sa vec má. Áno, podľa Vás by to asi malo vyzerať tak, že sa manžel posťažuje k tomu, čo sa stalo a ukážu sa nejaké pekné foto z doby, keď bola manželka zdravá a šťastná a je reportáž "vybavená". No takáto reportáže nemá žiadnu výpovednú hodnotu, nie sú v nej uvedené dôkazné prostriedky, resp. fakty, ktoré celý obraz dotvárajú, objektivizujú,“ píše v liste, ktorý zverejnila televízia.

Nesúhladí, že s odvysielaním reportáže bolo zasiahnuté do ľudskej dôstojnosti a integrity. „Ja som bol s manželkou denne, poznal som jej zmýšľanie, jej obavy, jej pocity a správanie a jej vôľu ako by chcela, aby veci vyzerali a ako by sa mali diať… A keď sa stala takáto vec, sama by súhlasila so zverejnením, v minulosti, ak bol podobný problém, sama iniciovala konanie,“ napísal.

Zásah do jej integrity bol podľa neho neprimeraný vtedy, "keď pri pôrode ležala bezbranná vo veľkých bolestiach, nahá a niekto ju tam ponižoval aká je neschopná, to si ani neviete predstaviť aký bol toto zásah a nie zverejnenie pravdy, faktov, takže to za ďalšie."

„Ak bolo do niekoho integrity zasiahnuté, tak … do integrity mojej a mojich detí, ktorým nám táto udalosť prevrátila, ale že komplet prevrátila celý život, ani nemáte tušenia ako... v každom jednom ohľade, emocionálnom, psychickom, časovom, finančnom, v každom ohľade... ja a či moje deti budeme môcť trvale hovoriť o zásahu do našej integrity a do integrity mojej nebohej manželky, ktorej práve obhajujem teraz, nielen ako dedič, nielen ako dotknutá osoba či osoba poškodená, nielen ako najbližšia osoba,“ píše.

Rada dostala tento list mailom aj poštou. "Budeme naň v najbližšom možnom čase reagovať, veľmi nás mrzí tragédia, ktorá rodinu zasiahla. Manželovi zosnulej odpovieme," povedala pre Omediach.com hovorkyňa rady Ivana Furjelová.