Print this page

Maškrtníček končí, uvoľňuje miesto pre súťaž Venduly Svobodovej Foto: RTVS

Po piatich rokoch končí na STV jedna z dvoch posledných relácií určených pre malé deti. Namiesto neho v nedeľu dopoludnia bude na Jednotke Výprava nádeje, súťaž pre školy spojená so zberom papiera, ktorú pripravuje nadácia Venduly Svobodovej v spolupráci so Zbernými surovinami. Reláciu platí nielen RTVS ale aj Ministerstvo školstva, Ministerstvo životného prostredia a Združenie miest a obcí Slovenska.

 


Jednou z mála pôvodných relácií, ktoré ponúka STV pre deti, je zábavná relácia Maškrtníček. Deti v sprievode vychovávateľov z čarovného sveta Nany a Krištofa varia, lepia, experimentujú, spievajú a posielajú do STV svoje výtvory.  Koncom marca odvysielala STV poslednú časť bez toho, aby deťom oznámila, že pokračovanie nebude. A tak kresbičky od detí chodia tvorcom ďalej.

V súčasnosti sa reprízujú staré časti, ktoré sa budú vysielať už len do jesene. Od septembra bude STV v nedeľu dopoludnia v trochu inom čase ako Maškrtníček vysielať novú zábavnú reláciu pre deti a mládež Výprava nádeje. Podľa stránky relácie ju pripravuje Nadácia Kvapka nádeje Venduly Svobodovej, vdovy po skladateľovi Karlovi Svobodovi. Podstatou projektu je zber papiera a druhotných surovín. Víťazné družstvá škôl budú súťažiť v televízii, pričom časť z prostriedkov zo zberu pôjde aj na charitu."Výprava nádeje nie je určená pre rovnakú vekovú kategóriu ako bol Maškrtníček a túto tv-reláciu pripravuje tím televíznych tvorcov so skúsenosťami s tvorbou pre deti," dodal hovorca.

„Pôjde o súťaž pre približne 9 - 12 ročné deti, semifinále sa uskutoční vo fun parkoch v Čunove, Aquaparku Liptovský Mikuláš a finále v televíznom štúdiu Košice. Do tejto zábavnej súťaže sa zapoja zástupcovia základných škôl, ktoré nazbierali najviac papiera v prvom polroku 2013. Z výnosu zberu papiera sa poukazujú financie na podporu kardiocentier a onkologických centier pre deti," povedal hovorca RTVS.

Odporúčam aj: V Slovenskej televízii na deti kašlú

Vedenie oficiálne nehovorí o tom, že Maškrtníček musel ustúpiť novému formátu. „Maškrtníček bol cielený na rovnakú vekovú kategóriu ako Fidlibum a RTVS chce dať vo vysielaní aj priestor programom pre širšiu cieľovú skupinu detského diváka," povedal pre Omédiách.com hovorca RTVS Richard Šümeghy. Zároveň povedal, že Maškrtníček nepochybne patril dlhé roky k úspešným programom pre deti, „no v rámci konkurencieschopnosti, keďže dnes televízne kanály ponúkajú aspoň na 5 staniciach atraktívnu tvorbu pre deti a mládež, je potrebné uvažovať o nových moderných typoch programov."

Vedenie RTVS tvrdí, že chce oživiť tvorbu pre deti a mládež. S tým, že nové programy sa už pripravujú, aké RTVS nezverejnila. Na spoluprácu bol oslovený aj tvorivý tím relácie Maškrtníček. "Spoločne s dramaturgiou odboru vlastnej tvorby sa hľadajú kreatívne riešenia pre vznik ďalších nových formátov, ktoré by boli atraktívne pre cieľové skupiny najmenších divákov (školský vek, teenageri). Pracuje sa aj na koncepte interaktivity – podnetov zo samotného prostredia jednotlivých cieľových skupín adresátov – školy, ankety, referenčné formáty, ktoré oslovujú dnešné deti a mládež," tvrdí RTVS.

Nové animované rozprávky

Na jar začala RTVS vysielať nové časti seriálu Včielka Maja. V decembri by sa na obrazovku mali dostať 7 dielov seriálu Mimi a Líza animátorky Kataríny Kerekesovej a nová koprodukčná rozprávka RTVS a ČT Kováč z Podlesia. RTVS rokuje aj o vstupe do koprodukcie k ďalšiemu projektu Kerekesovej Pavúky z rohu. "Do konca roka by sme ešte mali odvysielať aj 6-dielny cyklus Mláďatá a máme rozpracovaný aj veľký projekt televíznej rozprávky Láska na vlásku, ktorý by sa mal dostať do vysielania na budúci rok," povedal Šümeghy a pripomenul, že STV vysiela aj Večerníček na Dvojke a Fidlibumové rozprávky.

Maškrtníčka pripravovali bábkoherci z Divadla Maškrta - manželia Šebovci. Tí sú rozhodnutí v zážitkovej tvorbe spojenej s rozvíjaním zručností pre deti pokračovať. "Je to dôležitá chvíľa pre deti aj rodičov, upevňujúca vzťahy a rodinu. Preto sme sa rozhodli venovať predovšetkým kreatívnym aktivitám detí. Nazhromaždili sme obrovské množstvo nápadov, návodov a „dizajnových" receptov. Je to poklad, o ktorý sa so svojimi priaznivcami v najbližšej dobe určite podelíme. Možno v spolupráci s RTVS, na sociálnych sieťach, našej stránke a divadelných predstaveniach nášho divadla Maškrta," povedali pre Omédiách.com Jana a Tomáš Šebovci.

. V novom odbore výskumu programov a  vývoja formátov prebieha vyhodnocovanie momentálneho stavu kvantity i funkčnosti  programov pre deti a mládež , ktoré sú aktuálne vo vysielaní RTVS. Spoločne s dramaturgiou odboru vlastnej tvorby sa hľadajú kreatívne riešenia pre vznik ďalších nových formátov, ktoré by boli atraktívne pre cieľové skupiny najmenších divákov (školský vek, teenageri). Pracuje sa aj na koncepte interaktivity – podnetov zo samotného prostredia jednotlivých cieľových skupín adresátov – školy, ankety, referenčné formáty, ktoré oslovujú dnešné deti a mládež.“