Print this page

SND ukončilo spoluprácu s talkšou Adely Vinczeovej Foto: FB Trochu inak

Od roku 2013 má Adela Vinczeová vlastnú talkšou Trochu inak, ktorú v minulosti vysielala TA3 a teraz ide na obrazovkách RTVS.


Talkšou sa doposiaľ pripravovala za prítomnosti verejnosti v Činohre SND. Včera ju však tvorcovia vysielali z priestorov SND poslednýkrát.
Činohra SND sa rozhodla so štábom relácie ukončiť spoluprácu.

Trochu inak sa natáčala v budove SND pravidelne v pondelok, počas tzv. voľného dňa, keď sa v SND neskúša a nehrá.
„Najnovšie sa však vedenie činohry rozhodlo, že je nutné aj tieto voľné pondelky držať obsadené pre prípadné skúšky, ktoré by možno predsa len mohli nastať. A to napriek tomu, že tým divadlo príde o nemalé financie, ktoré sme od januára tohto roku platili za prenájom sály alebo o priestor na propagáciu predstavení a osobností SND,“ píšu tvorcovia relácie v svojom stanovisku. Sú presvedčení, že divadelné skúšky sú vysoko nepravdepodobné a že ich účinkovanie by bolo aj naďalej technicky aj časovo možné.

„Aj napriek tomu toto rozhodnutie rešpektujeme. Nechceme pátrať po jeho skutočných príčinách a podporovať tým rôzne teórie. Jedno však cítime a vieme,“ dodávajú tvorcovia.

Odporúčame aj: Adela Vinczeová zmenila názor, už neobhajuje Zem a Vek (VIDEO)

Iný názor má vedenie Činohry SND. „Relácia Trochu inak vznikla v spolupráci s Činohrou SND, to znamená, že Činohra SND sa do istej miery, podieľala na tomto formáte. Nielen dramaturgicky ale aj produkčne. Ostali sme zaskočení, keď sa organizátori rozhodli zmeniť vzťah s Činohrou SND a podpísali s vedením SND zmluvu o bežnom komerčnom nájme a vymenili priestor Veľkej sály Činohry SND za priestor Opery SND, pravdepodobne sa tak rozhodli na základe snahy o rozšírenie kapacity hľadiska,“ napísal v reakcii pre Omediach.com šéf činohry Michal Vajdička.

Hosťom relácie boli rôzni hostia, medzi nimi napríklad Peter Starec, ktorý tvrdil, že roky nič neje:

 

Viac: Chcete byť v novinách? Oblečte si vyšívanú košeľu a povedzte, že ste dva roky nejedli

Produkcia Trochu inak tak ukončila spoluprácu s Činohrou SND. Kým bol vzťah nastavený ako vzťah spoluorganizátorov logicky sa Činohra SND snažila upravovať mesačný hrací plán v prospech Trochu inak.

„Zmenou vzťahu sa Činohra SND dostala do situácie, že sa k relácií Trochu inak musí chovať ako ku akémukoľvek inému komerčnému nájmu a teda nemôže prispôsobovať hracie plány a svoju prevádzku nájomcovi,“ vysvetľuje Vajdička.

Napriek tomu poskytli organizátorom možnosť, odohrať ešte niekoľko relácií v Činohre SND, keď nenašli pre nich priestor v hracom pláne Opery.
„Bohužiaľ, dostali sme sa do situácie, keď sme pri tvorbe hracieho plánu s Trochu inak, na konci sezóny nerátali a termíny vhodné pre Trochu inak sa začali krížiť s inými aktivitami Činohry SND. (Festival Eurokontext, premiéra Fyzici atď...) „ povedal Vajdička.
Odchod relácie Trochu inak do iných priestorov ho mrzí, ale Činohra SND nemôže kvôli komerčnému nájmu ohroziť vlastnú produkciu.

Zároveň Činohra SND bude poľa jeho slov hľadať formát, ktorý by bol pre divákov rovnako zaujímavý ako relácia Trochu inak. Jedným z nich je diskusný formát bývalého moderátora O 5 minút 12, ktorý ´prináša divadlo od januára.

Talkšou Adely Vinczeovej sa bude od teraz pripravovať v priestoroch koncertnej sály Slovenského rozhlasu. Priestory tvorcom ponúkla RTVS, ktorá záznam talkšou vysiela na Dvojke.