Print this page

Vysielanie cez anténu čakajú zmeny, ohlási ich agent Jozef Vajda (VIDEO) Reprofoto youtube Towercom

Slovenskí diváci televíznych programov vysielaných prostredníctvom antény sa musia pripraviť na prelaďovanie, ktoré súvisí s uvoľňovaním 700 MHz pásiem, ktoré od členských štátov žiada Európska únia.

 

Ivan Peschl, generálny riaditeľ spoločnosti Towercom, ktorá na Slovensku prevádzkuje digitálne terestriálne vysielanie, hovorí o vynútenej zmene, v súvislosti s druhou digitálnou dividendou.

Operátor v tejto súvislosti spúšťa aj informačnú kampaň. Ambasádorom informačnej kampane je známy slovenský herec Jozef Vajda. Ten vystupuje v reklamných spotoch ako agent Anténa.

„Sme si vedomí toho, že prelaďovanie sa bude týkať množstva ľudí a preto chceme zrozumiteľne a v dostatočne veľkej miere divákov o prelaďovaní informovať,“ povedal Peschl.

Slováci budú musieť preladiť svoje televízne prijímače, časť divákov bude musieť preladiť set-top-boxy.

„Prelaďovanie sa bude týkať všetkých multiplexov – balíčkov staníc – v mnohých lokalitách. Závisí to od toho, na ktorých frekvenciách sú aktuálne siete šírené,“ poedal technický riaditeľ Towercomu Zsolt Nagy.

Programové služby zaradené v 1. multiplexe zároveň prejdú do novšieho vysielacieho štandardu DVB-T2. Po zmenách tak pre príjem týchto programov bude potrebný prijímač s podporou tohto štandardu.

„Zmeny zároveň umožnia rozšíriť ponuku o nové stanice, či začať šíriť v HD ďalšie kanály,“ tvrdí spoločnosť.