Print this page

RTVS hrozí sankcia za kontroverzný prejav premiéra pred prezidentskými voľbami Reprofoto RTVS

Pred prvým ale aj druhý kolom prezidentských volieb premiér Peter Pellegrini požiadal o vystúpenie s prejavom k voľbám v RTVS.

 Hoci to zákon o RTVS zakazuje, Pellegrini v mimoriadnom prejave pred prvým kolom volieb, pár hodín pred moratóriom, nepriamo podporil jedného kandidáta - Maroša Šefčoviča.

RTVS pritom žiadala Úrad vlády, aby prejav neobsahoval žiadne prvky politickej reklamy, teda vyslovenie podpory konkrétnemu kandidátovi. Teraz RTVS hrozí za odvysielanie prejavu sankcia. Podanie na RVR podal Ondrej Dostál

Podrobnosti: Celý text mimoriadneho vystúpenia Pellegriniho v RTVS (VIDEO)

Rada pre vysielanie a retransmisiu začala dnes voči RTVS správne konanie, v ktorom bude posudzovať, či Vyhlásenie predsedu vlády SR mohlo ovplyvniť hlasovanie osôb oprávnených voliť v prospech alebo v neprospech kandidáta na prezidenta a teda či RTVS odvysielaním prejavu neporušila zákon o vysielaní a retransmisii a zákon o volebnej kampani, ktorý zakazuje mimo oficiálnej predvolebnej kampane vysielanie programov, ktoré by mohli ovplyvniť hlasovanie v prospech alebo v neprospech kandidáta na prezidenta.

Pellegrini síce v prejave nemenoval žiadneho kandidáta, nepriamo podporil kandidáta vlastnej politickej strany Smer – Maroša Ševčoviča, ktorého podporoval aj počas predvolebnej kampane. Napríklad v tejto vete: „Mimoriadne dôležitou úlohou prezidenta je zahraničná politika. Aby v nej bol úspešný, potrebuje skúsenosti, kontakty a medzinárodný rešpekt,“ povedal Pellegrini, čím mohol myslieť len Ševčoviča, ktorý ako jediný spomedzi hlavných kandidátov mal skúsenosti v zahraničnej politike.

Odporúčame aj: Premiér požiadal o mimoriadne vystúpenie v RTVS pred eurovoľbami

K Ševčovičovi smeroval aj ďalší popis Pellegriniho ideálneho kandidáta: „Asi všetci cítime, že potrebujeme, aby konečne do prezidentského úradu zasadla skúsenosť. V medzinárodnej politike sú vzťahy vo veľkom pohybe, veľkí politickí hráči menia ekonomické a bezpečnostné prostredie. Nie je čas na učenie sa.“

Pellegrini tvrdí, že svojim mimoriadnym vystúpením neporušil zákon: „Dal som si záležať na striktnom dodržaní zákona – teda nemenovať žiadneho konkrétneho kandidáta ani politickú stranu. Poprosil som len ľudí, aby predovšetkým prišli voliť. Poznamenal som však, že dôležité je aj to, komu dajú svoj hlas. A pomenoval som hodnoty, ktoré by podľa môjho názoru mala hlava štátu vyznávať.“

Sťažnosť na vystúpenie Pelleginiho v RTVS ale aj v TA3 podal poslanec SaS Ondrej Dostál, ktorý je predsedom OKS.

„Z celého vystúpenia bolo podľa môjho názoru zjavné, že ním predseda vlády, ktorý je zároveň podpredsedom politickej strany SMER-SD, vyjadril podporu konkrétnemu kandidátovi,“ tvrdí Dostál.

Za porušenie zákona môže Rada uložiť vysielateľovi pokutu vo výške od 663 eur do 66 387 eur.