Print this page

Bývalý šéf spravodajstva RTVS je opäť čiastočne v médiách Foto Archív L. Diko

Lukáš Diko, ktorý bol za Václava Miku šéfom spravodajstva RTVS, je opäť čiastočne v médiách.


Je externým konzultantom v redakcii webu Refresher.sk. Web funguje niekoľko rokov a zviditeľnil sa v novinárskej obci hlavne tým, že nedodržiaval autorský zákon – vykrádal texty iných novinárov a bez súhlasu alebo správnej citácie ich publikoval. Veľmi rýchlo získal veľké množstvo sledovateľov na facebooku aj vďaka podvodným buttonom (tlačidlám)  – pod článkom bol symbol "like", ktorým však čitateľ nedal like článku, ale celej stránke.

S kradnutím odštartovali, podvodom získavali čítanosť a teraz sa snažia zaradiť medzi klasické médiá.

„Oslovili ma s tým, že sa chcú zlepšiť, novinársky sprofesionalizovať,“ povedal Diko pre Denník N s tým, že v súčasnosti radí hlavne vedeniu redakcie, no pomáha aj na niektorých väčších témach a riešil s nimi aj „kopirovanie“ obsahu.

„S vedením redakcie podrobne konzultujeme systémové novinárske veci a vidím, že sa nielen chcú zbaviť nálepky, ktorú Refresher mal, ale uvedomujú si aj svoju zodpovednosť a chcú vlastný kvalitný obsah, ktorý bude ich cieľovku zaujímať ale zároveň bude vytvorený podľa žurnalistických zásad,“ povedal Diko.

Diko odišiel z RTVS po odchode Václava Miku. Povedal, že aktuálne okrem Refresheru participuje aj na ďalších projektoch, na akých, nepovedal. O úplnom vstupe do redakcie Refresheru teraz neuvažuje.

Diko v minulosti šéfoval spravodajstvu televízie Markíza, bol redaktorom Twistu, TA3 aj denníka SME.