Print this page

Kremeľ odsúdil vulgarizmy na Putinovu adresu v gruzínskej televízii (VIDEO) Reprofoto Rustavi-2

Kremeľ dnes odsúdil vulgarizmy, ktoré na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina zazneli z úst moderátora nedeľného programu gruzínskej televízie Rustavi-2.

 

Televízna stanica blízka opozícii bola cez víkend nútená na niekoľko hodín prerušiť vysielanie kvôli rozhorčenému davu pri svijim sídle a politici vládneho tábora urážanie Putina v priamom prenose kritizovali ako provokáciu.

Populárny moderátor Georgij Gabunija v nedeľu začal svoj program, vysielaný v priamom prenose, nadávaním Putinovi v ruštine. Ruského prezidenta okrem iného označil za "netvora" či "psie hovno". "Na našej krásnej krajine nie je miesta pre tak úbohé stvorenie, ako si ty," vyhlásil a okrem iného Putinovi a jeho rodičom poprial, nech "horia v pekle".

"Pokiaľ ide o urážky na adresu našej krajiny a nášho prezidenta, samozrejme považujeme ich za absolútne neprijateľné a rozhodne ich odsudzujeme," povedal dnes novinárom Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Správanie moderátora podľa Peskova buď vyprovokoval ktosi, kto si želá ešte viac skomplikovať rusko-gruzínske vzťahy, alebo ide o dôsledok "úplnej nepríčetnosti". Každopádne išlo o správanie nehodné gruzínskeho národa s jeho dávnou históriou a bohatou kultúrou; "To, čo sa stalo, je pre Gruzíncov veľká hanba," usúdil hovorca.

Kremeľ však podľa neho zaznamenal, že celé gruzínske vedenie - prezidentka, premiér a predseda parlamentu - počínanie gruzínskeho novinára odsúdilo. Podľa gruzínskej diplomacie nemalo toto vystúpenie nič spoločné so slobodou slova, ruská diplomacia ho odsúdila ako "výstrelok najhoršieho darebáctva".

 Televízia Rustavi 2 je považovaná za blízku bývalému prezidentovi Michailovi Saakašvilimu, ktorý svoju opozičnú stranu vedie z exilu. Riaditeľ televízie sa za nadávky ospravedlnil, ale vyhlásil, že zdieľa moderátorov názor a neprepustí ho.

Niekoľko stoviek demonštrantov, ktorí sa po odvysielaní relácie zišli pred sídlom televízie a hádzali po ich pracovníkoch vajcia, sa podľa ruského denníka Kommersant obávali, že Putin by na "strašné urážky svojich zosnulých rodičov" mohol odpovedať rozpútaním vojny, a to tým skôr, že ruské tanky v separatistickom Južnom Osetsku sú od Tbilisi vzdialené len 40 kilometrov. Televíziu podľa ruského denníka tiež opustilo niekoľko novinárov, ktorí demonštrantom hovorili, že nechcú vyprovokovať nový vojnový konflikt.

Rusko-gruzínskej vzťahy sú napäté od krátkej vojny, ktorú za Saakašviliho vlády zviedli Gruzínci a Rusi v auguste 2008 o separatistickú provinciu Južné Osetsko. Olej do ohňa minulý mesiac priliala návšteva ruských poslancov v Tbilisi, kde následne prepukli protiruské a protivládne demonštrácie. Tie túto nedeľu pokračovali 17. dňom.