Print this page

Kultový seriál Priatelia ovplyvnil životy miliónov divákov (VIDEO)

Americký seriál Priatelia patril k najúspešnejším televíznym projektom vysielaným na prelome storočia.

Na obrazovkách sa prvýkrát objavil pred 25 rokmi, 22. septembra 1994, a počas desiatich sezón sa šestica hlavných protagonistov dokázala zapísať do sŕdc divákov po celom svete. Poslednú epizódu stanice NBC odvysielala v máji 2004 a k televíziám len Amerike pritiahla vyše 52 miliónov divákov. Bolo to naposledy, čo sa Priatelia objavili na obrazovke v premiére.

Seriál - v origináli Friends - sa od svojho prvého uvedenia na obrazovky stal kultúrnym fenoménom. Skupina mladých Newyorčanov, ktorá sa zrodila v hlavách scenáristov Davida Cranea a Marty Kauffmanovej, ovplyvňovala účesy, obliekanie aj spôsoby správania mnohých ľudí. Trebárs zostrih Jennifer Aniston, predstaviteľky Rachel, kopírovali ženy a dievčatá na celom svete. Vzorom sa stalo aj to, ako spolu šesť kamarátov, sprvu dvadsiatnikov bez záväzkov - a časom aj s nimi - v Priateľoch žije.

Seriál sa mal pôvodne volať Insomnia Cafe a Crane s Kauffmanovou ho vymysleli na základe vlastných skúseností, na prelome 70. a 80. rokov totiž ako čerství absolventi vysokej školy začali žiť práve v New Yorku. Obaja scenáristi mali za sebou prácu na úspešnom sitkome Rojko, ktorý sa vysielal od roku 1990, keď v decembri 1993 prišli s prvou verziou námetu. Tú dopracovali do podoby, ktorú poznajú milióny divákov. A už pri písaní pilotného dielu sa zrodil vzťah medzi Rachel a Rossom.

David Schwimmer, predstaviteľ paleontológa Rossa, bol tiež prvým, ktorého si autori vybrali, až postupne pribudlo zvyšných päť. Každý zo šestice mal za sebou len menšie úlohy pred kamerou, napríklad Matthew Perry (Chandler) sa mihol v Beverly Hills 90210, Courtney Coxová (Monica) hrala okrem iného v jednej epizóde seriálu To je vražda.

Úspech Priateľov všetkých účinkujúcich rýchlo zaradil medzi najväčšie hviezdy šoubiznisu.

Keď natáčanie v roku 1994 začínalo, brali herci 22.500 dolárov za diel, s rastúcou popularitou aj ziskami štúdia sa odmena postupne zvýšila. V deviatej a desiatej sezóne si tak každý z hercov, ktorí o honorároch vyjednávali spoločne, prišiel už na milión dolárov za epizódu. A televízii sa to stále oplatilo, inzerenti totiž boli ochotní zaplatiť za polminútovú reklamu až dva milióny dolárov. Na druhej strane ale boli honoráre jedným z dôvodov, prečo Priatelia po desiatej sezóne skončili - nie ale tým najdôležitejším.

Počas rokov totiž herci aj samotní hrdinovia zostarli, pred poslednou epizódou s poradovým číslom 236 už neboli ani zďaleka tak bezstarostní, ako v septembri 1994, keď celý seriál začínal. Keď sa Rachel vo finále snáď definitívne vrátila k Rossovi, mali hlavné postavy na konte niekoľko svadieb i rozvodov, narodených detí a mnoho milostných vzťahov.

Po poslednej epizóde Priateľov sa niekoľkokrát zdalo, že by sa Monica, Rachel, Phoebe, Chandler, Ross a Joey mohli pred kamerou opäť zísť. Veď v rovnakej dobe vysielaný a podobne vplyvný seriál Sex v meste (premiérovo sa vysielal v rokoch 1998 až 2004) sa dočkal dokonca dvoch celovečerných verzií. Nádej fanúšikov ale pred šiestimi rokmi zrejme definitívne ukončila sama Marta Kauffmanová.