Print this page

V súvislosti s úmrtím známeho režiséra a scénografa RTVS mení program (VIDEO) Foto: Omediach.com

V pondelok 23. septembra zomrel scénograf, pedagóg, etnograf, dramaturg, scenárista a režisér Viliam Ján Gruska.

Gruska patril medzi najvýraznejšie osobnosti slovenskej ľudovej kultúry, scénografie, filmovej a televíznej tvorby a umenia.

RTVS v súvislosti s jeho úmrtím mení program. Scénografa, režiséra a etnografa si pripomenie v televíznom aj rozhlasovom vysielaní.

Dnes o 22:25 pripomenie V. J. Grusku na Dvojke v portréte z cyklu GEN.sk, zajtra popoludní o 12:30 si na Dvojke budú môcť diváci pozrieť Gruskov dokument Rodiská a doliny.

Rádio Devín upraví svoje vysielanie v utorok 24. septembra. O 13:00 odvysiela reprízu relácie Fokus: Neviditeľné profesie z roku 2014, v ktorom Viliama J. Grusku a jeho tvorbu predstavila redaktorka Zuzana Golianová a o 17:00 Devín ponúkne reprízu relácie Zrkadlenie – chcete sa pozhovárať? z roku 2000, kde bol V. J. Gruska hosťom redaktorky Hany Beranovej.

Viliam J. Gruska sa narodil 24. septembra 1936 v Ružomberku. V 50. rokoch pôsobil ako tanečník, sólista a choreograf v Lúčnici a úspešne ukončil Fakultu architektúry a pozemného staviteľstva na SVŠT v Bratislave. V 60. rokoch pracoval ako pedagóg tanca a choreograf v ľudovom súbore Technik. V rokoch 1962 až 1971 pracoval v Slovenskej televízii ako vedúci Konštrukčného oddelenia, vedúci Scénografickej výroby, vedúci Odboru scénografie, neskôr pôsobil ako architekt v Slovenskej filmovej tvorbe a ako scénický výtvarník v slobodnom povolaní.

Od roku 1985 pôsobil ako pedagóg na Katedre scénografie Divadelnej fakulty VŠMU. V roku 1990 bol predsedom Výboru Matice slovenskej. Počas svojej kariéry sa podieľal na vytvorení ľudových festivalov a slávností, v rámci ktorých vytvoril niekoľko amfiteátrov v prírode (Východná, Detva, Zuberec, Heľpa), spolupracoval na filmových prepisoch opier (Jánošík, Svätopluk), televíznych inscenáciách (Veselé paničky z Windsoru, Najdúch), televíznych a kolibských filmoch (Chodník cez Dunaj, Kára plná bolesti, Poviestka, Uhol pohľadu), či filmových rozprávkach (Mahuliena, zlatá panna, Perinbaba, Sokoliar Tomáš).

Spracované podľa VŠMU.