Print this page

Spevák Karel Gott zomrel (VIDEO) Foto: ČT

Vo veku 80 rokov zomrel v utorok krátko pred polnocou spevák Karel Gott. Zomrel doma v kruhu svojej rodiny, povedala dnes ČTK jeho manželka Ivana Gottová.

"S najhlbším zármutkom v srdci oznamujem, že nás včera (v utorok), krátko pred polnocou, po ťažkej a dlhej chorobe, opustil môj milovaný manžel Karel Gott. Odišiel doma, v tichom spánku, v kruhu svojej rodiny," oznámila Gottová.

Gott v polovici septembra oznámil, že trpí akútnou leukémiou a ambulantne sa lieči vo Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe. So zdravotnými problémami bojoval aj v roku 2016, v novembri predchádzajúceho roku mu diagnostikovali nádorové ochorenie lymfatických uzlín.

Odporúčame aj: Karel Gott posiela tým, čo ho už pochovali, odkaz

Karel Gott je najslávnejším spevákom populárnej hudby ČR ale aj bývalého Českoslosvenska. Vydal skoro tri stovky albumov, prvý už v roku 1965, na svojom konte má desiatky miliónov predaných platní. Svoj posledný album s názvom Tá pravá vydal vlani. Populárny bol tiež v Nemecku či Rusku.

Odporúčame aj: Gottov repertoár tvorilo okolo 2000 piesní v mnohých jazykoch, vrátane jidiš

Zoznam spevákových ocenení je veľmi dlhý. Napríklad Zlatého a Českého slávika získal 24krát, prvýkrát už za rok 1963 a zatiaľ naposledy v roku 2017. Za minulého režimu bol zaslúžilým (1977) a národným umelcom (1985), v roku 2009 mu vtedajší prezident Václav Klaus udelil medailu Za zásluhy. Súčasný český prezident Miloš Zeman nedávno pripustil, že Gottovi udelí vyššia štátne vyznamenanie.

Bližšie informácie o smútočnej rozlúčke budú zverejnené na oficiálnych webových stránkach Karla Gotta, oznámila ČTK jeho hovorkyňa Aneta Stolzová. "S ohľadom na zármutok rodiny prosíme médiá a verejnosť o rešpektovanie súkromia, najmä s ohľadom a citlivosťou k maloletým dcéram Karla Gotta," dodala.