Print this page

Poľská televízia zverejnila tajnú vulgárnu nahrávku, ktorá kompromituje opozičného politika (VIDEO) Foto: TVP

Verejnoprávna Poľská televízia (TVP) krátko pred parlamentnými voľbami zverejnila dva roky starú, tajne urobenú nahrávku šéfa parlamentného klubu opozičnej Občianskej platformy Slawomira Neumanna.

Koncom roka 2017 sa Neumann stretol s miestnymi politikmi Občianskej platformy (PO) v meste Tczew neďaleko Gdanska, aby s nimi prebral zloženie kandidátok vo voľbách do miestnych samospráv, ktoré sa konali vlani na jeseň. Presviedča ich, že prípadné problémy kandidátov PO so zákonom nie sú pre voličov prekážkou, vraj im môžu dokonca pomôcť. "To nemá žiadny význam, náš elektorát, ten ktorý je proti PiS, dôjde k záveru, že to je útok zo strán PiS s cieľom ho (kandidáta) zlikvidovať," vysvetľuje Neumann na nahrávke televízie, ktorú v posledných rokoch ovládli politici vládnuceho PiS. "K voľbám idú ľudia, ktorých to hovno zaujíma. Nevedia, kto je kto," povedal tiež.

Uisťuje, že Občianska platforma "podrží" každého za podmienky, že zostane členom strany. "Pamätaj si: jedna zásada je pre mňa svätá: Keď budeš v Platforme, budem ťa brániť ako nezávislosť krajiny, ale ak z nej odídeš, máš problém," varoval šéf parlamentného klubu najväčšej opozičnej strany miestneho politika.

O protivládnych aktivistoch z Výboru na obranu demokracie (KOD) Neumann povedal, že "nie sú ničím", pretože nemajú stranícku štruktúru. Budú sa podľa neho hodiť k tomu, aby "vzali telefóny a filmovali. K tomu sa akurát hodia, k ničomu inému fakt nie," tvrdil Neumann.

Dnes Neumann povedal, že v súvislosti s nahrávkou, ktorú tajne zverejnil jeden z teraz už bývalých členov Občianskej platformy, nevylučuje trestné oznámenie. Aktivistom z KOD odkázal, že ak ich jeho slová urazili, tak sa im ospravedlňuje. Dúfa, že jeho dva roky staré výbory nebudú mať vplyv na dôveru občianskych iniciatív voči Občianskej platforme. Jediné, čo ľutuje, je veľa vulgarizmov, ktoré počuť na nahrávke. "Snažím sa s tým bojovať, ale je vidieť, že bezvýsledne," uznal.

Poliaci budú o novom zložení parlamentu rozhodovať v nedeľu 13. októbra. Favoritom volieb je vládna PiS, ktorú by podľa dnes zverejneného prieskumu podporilo viac ako 43 percent opýtaných. Občianska koalícia, ktorej hlavnou silou je Občianska platforma, by získala asi 28,5 percenta hlasov. Do Sejmu, dolnej komory parlamentu, by sa dostalo aj zoskupenie Ľavica a Poľská koalícia vytvorená okolo ľudovcov.