Print this page

Sudkyňa Maruniaková, ktorá pomohla Kočnerovi, utekala pred novinármi (VIDEO) Reprofoto youtube Denník N

Pred osobitnú komisiu Súdnej rady sa dnes postavili štyria sudcovia, ktorí sa spomínajú v Kočnerovej Threeme. Prišla aj Zuzana Maruniaková, ktorá rozhodla v prospech Mariana Kočnera a prisúdila mu vyše osemmiliónovú zmenku proti televízii Markíza, bez toho, aby vôbec skúmala podpis Pavla Ruska. Maruniakovú celý čas riadila Jankovská.

 

Ako upozornili viaceré médiá, petržalskej sudkyni Maruniakovej sa po odchode zo Súdnej rady odpovedať novinárom na otázky nechcelo. Podľa Denníka N sa pokúsila o únik bočným východom, podobne ako pred mesiacom v rovnakej situácii bratislavská krajská sudkyňa Andrea Haitová. Zatiaľ čo Haitová pred mesiacom naozaj médiám unikla, Maruniakovej sa to nepodarilo.

Novinári ju dobehli a pokúšali sa získať jej vyjadrenie počas jej úniku uličkami bratislavského Starého Mesta. Na otázky súvisiace s komunikáciou Kočnera ale aj na poznámku novinárky, že predsa len je nedôstojné sudkyne, že tak pred novinármi uteká, nereagovala. Opakovala len jediné: „Vyjadrila som sa pred komisiou.“

 

Z Threemy vyplýva, že Jankovská priamo na pokyn Kočnera riadila Maruniakovú, ako má rozhodovať, aké dôkazy má pripustiť alebo kedy má vytýčiť pojednávanie.

Maruniaková kedysi pracovala na Jankovskej sekretariáte na ministerstve a vďaka Jankovskej sa stala neskôr sudkyňou. Kočner ju podľa Denník N tlačil do toho, aby vo veci vytýčila prvé pojednávanie. Chcel mať právoplatný rozsudok aspoň v jednej zmenke do volieb, pretože neskôr by to už podľa neho nemuselo vyjsť:

„Zájdeš za tou Zuzou prosím? Dnes by bol kupec na zmenky, stačilo by mu prvostupňové rozhodnutie. Nedáva síce veľa, ale hneď… Keď bude znalecký, tak Zuza by mohla rozhodnúť. Nech už sa niečo konečne pohne. Vianoce za dverami,“ prosil Kočner Jankovskú.

„Jasné, dám ti vedieť,“ odpísala ona.

Keďže Maruniaková pojednávala, Jankovská sa ozvala až o niekoľko hodín. „Zuzka píše, že výborne. Píše, že v pondelok to vybaví, tak dúfam, že áno. Vymaž prosím, pre istotu,“ napísala Jankovská.