Print this page

RTVS bude mať 17. novembra mimoriadne spravodajstvo (VIDEO) Reprofoto RTVS

Rozhovory, reportáže, živé vstupy, či zostrihy historických spravodajských príspevkov prinesie RTVS v mimoriadnom televíznom a rozhlasovom spravodajstve v nedeľu 17. novembra.

 

V deň 30. výročia Nežnej revolúcie odvysiela televízna Jednotka dvoje mimoriadne správy o 11:45 a o 16:15. V nich redaktori RTVS zmapujú aktuálne dianie tak v Bratislave, v iných slovenských mestách, ako aj v centre diania Nežnej revolúcie v Prahe.

Špeciálne budú tiež Správy RTVS o 19:00. Moderátori budú divákov sprevádzať nielen zo spravodajského štúdia, ale tiež priamo z Námestia SNP v Bratislave a z pražských ulíc. Redaktori vstúpia naživo aj z menších miest v regiónoch, oslovia účastníkov revolúcie.

RTVS bude mať na bratislavskom námestí SNP niekoľko kamier, sprostredkuje napríklad pohľad z budovy ministerstva kultúry, v ktorej pred 30 rokmi sídlilo aj bratislavské štúdio Československej televízie.

"Práve bratislavská televízia sa po období neslobody, váhania a neistoty stala významným katalyzátorom zmien, keď priniesla prvú otvorenú diskusnú arénu Štúdio Dialóg a prvý neprerušovaný priamy prenos z demonštrácie na Námestí SNP, čím predbehla aj centrálu Československej televízie v Prahe," píše RTVS v tlačovej správe.

V Českej republike budú v nedeľu 17. novembra mapovať tri televízne štáby RTVS rekonštrukciu Zamatového sprievodu z Albertova cez Vyšehrad na Národní třídu, rokovanie premiérov Vyšehradskej štvorky v Národnom múzeu, Veľkú demonštráciu na pražskej Letnej a mnoho ďalších podujatí.

Rádio Slovensko odvysiela v nedeľu 17. novembra od 12:12 mimoriadne štúdio, v ktorom moderátor Juraj Jedinák privíta jednu z vedúcich osobností Verejnosti proti násiliu Juraja Flamika. Poslucháči Rádia Slovensko si vypočujú rozhovory, ale aj zostrihy spravodajských príspevkov z obdobia krátko pred a po 17. novembri 1989 tak, ako zazneli vo vtedajšom vysielaní Československého rozhlasu alebo televízie. Zaujímavosťou bude špeciálna reportáž z autentických nahrávok vtedajších vysokých štátnych predstaviteľov.

Facebook Správy RTVS zverejňuje denný seriál spomienok redaktorov a moderátorov RTVS k prelomovému obdobiu a ich pohľad na význam Nežnej revolúcie. V nedeľu tiež prinesie špeciálne kalendárium zlomových okamihov z novembra a decembra 1989.