Print this page

RTVS odvysiela nové časti Márie Terézie, s novou herečkou v hlavnej úlohe (VIDEO) Foto: Julie Vrábelová, Česká televízia

Miniséria o jednej z najznámejších panovníčok dostane pokračovanie v podobe dvoch nových častí, ktoré RTVS odvysiela 27. a 28. decembra večer.

Druhá miniséria je pokračovaním projektu štyroch verejnoprávnych televízií.

Novinkou je zmena hlavnej predstaviteľky Márie Terézie. Keďže sa dej druhej série posunul v čase, Mariu-Luise Stockinger vystriedala rakúska divadelná a filmová herečka Stefanie Reinsperger. Režisér Robert Dornhelm si ju vybral zo štyroch rakúskych kandidátok. Jej manžela Františka Štefana Lotrinského aj tentokrát stvárni český herec Vojtěch Kotek.

V druhej sérii sa objaví výrazne vyšší počet slovenských hercov. Tvorcovia opäť obsadili Táňu Pauhoffovú ako grófku Fritzovú, Zuzanu Mauréry ako Mademoiselle de Chartes, Alexandra Bártu ako grófa Kinského, ktorý je hlavným radcom Márie Terézie, Milana Ondríka ako obchodného spoločníka Štefana Lotrinského a Rebeku Polákovú ako grófku Lorenzovú. Dôležitou postavou v druhej časti príbehu bude aj gróf Hadík, neskorší poľný maršal, ktorého stvárňuje Roman Poláčik. K ďalším novým postavám pribudol Peter Kočiš ako gróf Tarouca, ktorý je dôverníkom Márie Terézie, Ondrej Koval ako generál Khevenhuller, Peter Oszlík ako generál Daun, ale aj Roman Luknár ako pruský veľvyslanec či Vica Kerekes.

Okrem RTVS sa na novej Márii Terézii podieľal aj český, rakúsky a nemecký štáb. Celkovo sa pri nakrúcaní vystriedalo 70 hercov a takmer 2 500 komparzistov.

Foto Česká televízia, Jakub Hrab

Nakrúcanie trvalo 46 dní a 500 hodín. Poslednú scénu, ktorá sa odohráva vo francúzskom vojenskom tábore v Donauworthe neďaleko Viedne, dokončili ešte v lete.

Nakrúcalo sa na zámku v Kroměříži, Valtickém zámku aj v Colloredo-Mansfeldskom paláci v Prahe. Televízne štáby sa rozložili aj na Zámku Jaroslavice, v historickom Vodnom mlyne Slup či Mahenovom divadle v Brne.

Foto: Julie Vrábelová, Česká televízia

Mnohé scény vznikli v záhradách a interiéroch Trojského zámku v Prahe, ale aj v barokovom divadle a v Českom Krumlove. Priestory, kde vznikali dve nové časti Márie Terézie, sú bežne prístupné verejnosti.

Štáb tvorilo približne 130 ľudí, a to nielen zo Slovenska, ale aj Česka, Rakúska a z Nemecka. Počas najrušnejších dní nakrúcania sa na pľaci pohybovalo až 400 ľudí vrátane hercov a komparzistov.

Foto: Julie Vrábelová, Česká televízia

O čom je druhá miniséria?

Prvá séria Márie Terézie predstavila panovníčku ako mladé nebojácne dievča vzdorovito bojujúce za svoje sny a krajinu, zmietajúcu sa v boji o akceptáciu ženy na tróne a habsburské dedičstvo. Sériu uzatvárala korunovácia Márie Terézie za uhorskú kráľovnú v Dóme sv. Martina,  čím mala upevniť svoje postavenie a priniesť podporu uhorskej šľachty v bojoch o územie. Druhá séria začína niekoľko mesiacov po korunovácii. Monarchia bojuje na všetkých frontoch a sľúbená pomoc z Uhorska stále neprichádza. Mária Terézia čelí ťažkému rozhodnutiu povolať do služieb baróna Trencka, čím výrazne zdiskredituje svoje učenie o morálke. Kým sa jej krajina zmieta vo vojne, na dvore situáciu zľahčujú a Mária Terézia sa ocitá opustená v boji proti všetkým. Jej manžel František sa venuje svojim obchodom a najbližší priatelia Márie Terézie sa pobláznili do hrania zakázaných hazardných hier.