Print this page

Novoročný prejav Zuzany Čaputovej, celé znenie (VIDEO) Reprofoto RTVS

V prvý deň roka mala prezidentka SR Zuzana Čaputová svoj prvý novoročný príhovor. Ten odvysielala RTVS o 13:00 na Jednotke.

Odporúčame aj : Vyhlásenie Petra Pellegriniho v prvý deň roka, celé znenie (VIDEO)

Prihováram sa vám na počiatku nového roku s nádejou, ktorú zdieľame všetci a ktorá je mojim prianím pre vás. Nech ste zdraví a spokojní v kruhu svojich najbližších, nech máte radosť z maličkostí, ktoré utvárajú našu každodennosť. Prajem nám všetkým, aby sme využili príležitosti, ktoré nám nový rok ponúkne, aby sa nám spolu darilo budovať úspešné Slovensko, ktoré bude domovom pre nás všetkých. Slovensko, ktoré dnes oslavuje 27. výročie svojej štátnosti.

Najradšej by som bola, keby môj prvý novoročný príhovor v tejto funkcii bol tým, čo všetci tak potrebujeme: pohladením milými slovami. To by ale nebol pravdivý. Bude však dúfam posolstvom o nádeji, ktorú môže každý z nás naplniť.

Medziľudské vzťahy, atmosféra, v akej naša spoločnosť žije, nie je daná a nemenná. Vytvárame ju my všetci. So smútkom a rozčarovaním sledujem, ako naberá na sile hrubosť, vulgárnosť a manipulácia vo verejnej debate. Ako si pomaly zvykáme na to, že osobný konflikt je legitímnou pracovnou metódou. Akoby jedinou cestou na presadenie svojich myšlienok bolo poníženie oponenta a vymedzenie sa na jeho úkor. So slovom sa často narába účelovo, bez zodpovednosti za následky a s umlčaním vlastného svedomia. Sme unavení z množstva konfliktov a mnohých ľudí rozdeľujú spory.

Myslime však na to, že aj po nich budeme všetci na Slovensku žiť spoločne. O čo prajnejší a úctivejší k sebe budeme dnes, o čo menej sa od seba v dôsledku sporov vzdialime, o to lepšie zvládneme, keď sa situácia po voľbách nebude vyvíjať celkom podľa našich predstáv. My všetci spolu, teraz, tvoríme Slovensko. A každý, kto má skutočný záujem o to, aby sa našej republike darilo, musí vidieť v tom druhom aj brata, sestru, občana, človeka, s ktorým i keď názorovo nesúhlasí, bude sa na tomto dôležitom zámere spolupodieľať.

Urobme z roku 2020 rok šancí a využitých príležitostí. Problémy, ktorým čelíme najmä pri zabezpečovaní spravodlivosti nie sú malé, ale verím, že vďaka poctivým a profesionálnym vyšetrovateľom a prokurátorom dnes už skutočne ide o očistný proces. Samozrejme, iba ak sa nezastaví, ale bude pokračovať ďalej.

Dotiahnime zmeny v zdravotníctve tak, aby sme znížili počet odvrátiteľných úmrtí. Aby sme zabezpečili dostatok lekárov, zdravotných sestier a podmienky, ktorým budú pacienti dôverovať. Vybudujme pevný systém dlhodobej starostlivosti o seniorov, keďže sme najrýchlejšie starnúca krajina v Európskej únii a máme nedostatok zariadení a personálu na počet obyvateľov.

Naplňme ambicióznymi krokmi naše záväzky v oblasti klímy. Sme zrejme posledná generácia, ktorá môže urobiť kroky na záchranu planéty, preto musíme konať. Zamerajme sa na riešenie generačnej chudoby a nedostatku bývania. Sme krajina s výrazne nižším počtom bytov na počet obyvateľov v porovnaní s krajinami Európskej únie, bytový fond je často zastaraný a nebude garantovať bezpečie.

Myslime aj na generáciu mladých ľudí, ktorých potrebujeme na Slovensku udržať, lebo na nich bude Slovensko stáť už o pár rokov. Pamätajme na našu kultúru a naše kultúrne dedičstvo. Pomáhajú nám objať krásu, ale spodobujú aj konflikt dobra a zla, oživujú kolektívnu pamäť o pohnutých chvíľach našej minulosti a kladú otázky o mravnosti vo verejnom priestore a o zmysle života.

Všetky tieto a ďalšie výzvy nemožno vyriešiť za jeden rok a mnohé ani za jedno volebné obdobie. Všetky však potrebujú, aby sme v roku 2020 urobili konkrétne a reálne kroky k zmene.

Nedajme sa odradiť veľkosťou cieľov, pred ktorými stojíme. Sústreďme sa na cestu, na jednotlivé kroky, ktoré k nim vedú. Robme na ich dosiahnutí poctivo, každý na svojom poli pôsobnosti, lebo len za ten zodpovedáme.

Naplno využime potenciál, ktorý naše Slovensko má. Spoločne v spolupráci pri pestrosti názorov a postojov, s úctou k pravde a s ľudskosťou. Zvládneme to!