Print this page

Zverejnili video, ktoré ukazuje zásah ukrajinského lietadla pravdepodobne raketou (VIDEO) Reprofoto NYT

Web amerického denníka The New York Times zverejnil video, ktoré zrejme ukazuje, ako iránska raketa neďaleko teheránskeho letiska zasiahla vo vzduchu lietadlo.

 Je to v oblasti, kde sa v stredu zrútil ukrajinský boeing, na ktorého palube zahynulo všetkých 176 osôb. The New York Times uviedol, že záznam je overený.

Na zábere je vidieť malý výbuch v blízkosti teheránskeho letiska. Boeing potom podľa The New York Times ešte niekoľko minút pokračoval v lete, načo sa obrátil späť smerom k letisku. Vtedy už prestal vysielať signál, horel, následne explodoval a zrútil sa.

Letecké nešťastie sa stalo niekoľko hodín potom, čo iránska armáda vypálila rakety na dve základne v Iraku, kde sú rozmiestnení aj vojaci Spojených štátov. Išlo o odvetu za atentát na elitného iránskeho generála Kasema Solejmáního, ktorý prišiel o život pred týždňom pri raketovom útoku amerického dronu neďaleko bagdadského letiska.

Justin Trudeau, premiér Kanady, ktorej občania predstavujú desiatky obetí stredajšej katastrofy, vo štvrtok s
odvolaním sa na tajné služby povedal, že ukrajinské lietadlo zostrelil Irán.

Irán prizve k vyšetrovaniu stredajšej havárie i expertov Boeingu zo Spojených štátov, Kanady a Francúzska. V iránskej televízii to vo štvrtok večer uviedol podľa agentúry DPA šéf iránskej organizácie pre civilné letectvo (CAO) Alí Ábedzádeh. Prizvaný je aj zástupca amerického Národného úradu pre bezpečnosť v doprave (NTSB), povedal agentúre Reuters iránsky zástupca v Medzinárodnej organizácii civilného letectva pri OSN.