Print this page

Moderátorka BBC vyhrala súd kvôli tomu, že zarába výrazne menej ako jej kolega (VIDEO) Ilustr.foto: Omediach.com

Moderátorka verejnoprávnej stanice BBC Samira Ahmedová vyhrala spor so svojím zamestnávateľom, na ktorého sa sťažovala na súde kvôli platovej diskriminácii na základe pohlavia.

 

Súdny senát dospel k záveru, že BBC nedokázala riadne zdôvodniť, prečo Ahmedovú za obdobnú prácu platila šesťkrát menej ako jej mužskému kolegovi. Súdne konanie skončilo už vlani v novembri, verdikt bol zverejnený dnes.

Ako Ahmedová, tak aj jej kolega Jeremy Vine moderovali programy, kde zaznievajú komentáre verejnosti na adresu BBC. Kým Ahmedová za jednu epizódu programu Newswatch dostávala 440 libier, Vinea platila BBC za diel podobnej relácie Points of View 3000 libier. Vine teda dostával zaplatené šesťkrát viac než Ahmedová. Obe relácie bežia na kanáloch s rozdielnou sledovanosťou.

Podľa súdu sa zamestnávateľovi nepodarilo preukázať, že rozdiel v platoch je opodstatnený, a vylúčiť tak diskrimináciu na základe pohlavia. "Rozdiel v platoch je v tomto prípade zarážajúci. Jeremy Vine prijímal za rovnakú prácu viac ako šesťnásobok toho, čo sťažovateľka," píše sa v rozsudku.

BBC má preto Ahmedovej zaplatiť náhradu ušlej mzdy vo výške 700.000 libier, ktorú moderátorka žiadala od svojho zamestnávateľa. K víťazstvu jej cez twitter pogratulovali kolegovia z BBC, ale napríklad aj kanadská spisovateľka a feministická aktivistka Margaret Atwoodová.

Verejnoprávna rozhlasová a televízna spoločnosť BBC sa s rozdielmi v platoch na základe pohlavia potýka najmenej od roku 2017, kedy zverejnila zoznam zamestnancov zarábajúcich viac ako 150.000 libier ročne. Dve tretiny z nich tvorili práve muži.