Print this page

Za emotívny príbeh o sestrách utýranej Lucky dostala JOJ ďalšiu vysokú pokutu Reprofoto: JOJ

V roku 2016 televízia JOJ v relácii V Siedmom nebi odvysiela príbeh o dvoch maloletých sestrách utýranej Lucky, o problémoch týchto maloletých detí, ich traumách, týraní. Rada pre vysielanie a retransmisiu dala vtedy televízii pokutu 15 tisíc za to, že program svojím obsahom a spôsobom spracovania, a síce prezentovaním informácií o súkromí, striedaní zariadení poskytujúcich ústavnú starostlivosť, traumatických zážitkoch a problematickej psychike sestier, zasiahol do ich ľudskej dôstojnosti.

Televízia sa odvolala na Krajskom súde v Bratislave, ten odvolanie zamietol. Prešli tri roka a televízia odvysielala to isté v roku 2019 v repríze.

Rada dnes rozhodla o ďalšej pokute za ten istý príbeh – tentokrát vo výške 30 tisíc eur.

V príspevku moderátor a televízia podrobne opísali známy medializovaný príbeh malej Lucky a jej rodiny. Rodičia skončili vo väzení, médiá naživo vysielali pohreb dieťaťa, ktorého mŕtve telo rodičia ukrývali v byte, a osud ich detí.
Podľa rady program, v ktorom televízia plnila sen dvoch sestier Lucky, zasiahol do ich ľudskej dôstojnosti.

"Sme toho názoru, že v programe prezentované informácie o vzťahoch medzi rodičmi a deťmi, viacnásobnom striedaní profesionálnych rodín dievčat, o ich psychickom stave, traumatických zážitkoch a detailoch o ich životnej minulosti, či už u profesionálnej matky alebo matky a otčima, vzhľadom na ich citlivú povahu predstavujú súčasť intímnej sféry dievčat a sú predmetom ich súkromia a rodinného života," píše v stanovisku Kancelária rady, ktorá upozorňuje, že televízia nechránila súkromie dievčat. „V dôsledku uvedenia celého mena a priezviska, veku, doplnených vizuálnou zložkou podoby dievčat a ich hlasu v spojitosti s opakovaným uvedením skutočnosti, že ide o sestry utýranej Lucky je možné konštatovať, že boli na základe všetkých indícií jednoznačne konkretizované a identifikovateľné nielen pre ich užšie okolie, ale i širšiu verejnosť.“ Kancelária rady zároveň kritizuje necitlivý spôsob, akým televízia v prítomnosti dievčat informovala o úmrtí ich sestry.

Kancelária rady kritizovala aj emotívne ladený rozhovor moderátora Vila Rozborila s jedným z dievčat. „V demokratickej spoločnosti je v rôznych oblastiach života zaužívaný citlivejší prístup k deťom a inak tomu nesmie byť ani v mediálnej sfére. Máme za to, že samotné vedenie takéhoto rozhovoru je diskutabilné z hľadiska ochrany práv dieťaťa v súvislosti s prípadnou retraumatizáciou, nakoľko predstavuje otváranie negatívnych tém a spomínanie na traumatické zážitky (úmrtie člena rodiny, zlé zaobchádzanie), ktorými si dievčatá prešli. Výpoveď dievčaťa bola podfarbená sugestívnou hudbou a vizuálne prezentovaná dramatickými spomalenými zábermi. Celkový spôsob spracovania vyznieva emotívne, s úmyslom vyvolať u divákov pocity ľútosti voči dievčatám.“

"Téma príspevku je nepochybne spoločensky relevantná a je vo verejnom záujme informovať o možných zlyhaniach systému a nezabezpečení vhodnej a dostatočnej starostlivosti o maloletých zo strany štátu. Avšak aj v prípade informovania o verejne významných témach, v ktorých figurujú konkrétne osoby, je nevyhnutné zo strany vysielateľa zabezpečiť, aby danú informáciu podal v súlade s jej povahou a nevyhnutnosťou prezentovania tak, aby spôsobom odvysielania neprišlo k neodôvodnenému zásahu do práv takto prezentovaných osôb."

Televízia sa bránila. „Rada nie je odborne spôsobilou osobou na to, aby posudzovala v rámci svojej správnej úvahy a rozhodovacej činnosti psychický stav detí a aké následky majú psychické zážitky na osvojenie si určitých prejaov. V nadväznosti na uvedené má Vysielateľ za to, že nie je dôvod na začatie správneho konania, nakoľko v takomto prípade Rada nie je schopná dôsledne zistiť skutkový stav,“ reagovala v stanovisku pre radu televízia.