Print this page

Polícia obvinila manažéra RTVS zo sexuálneho zneužívania 13-ročného dievčaťa (FOTO) Foto: FB Chachaland

Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave dnes vzniesol po niekoľko mesačnom vyšetrovaní obvinenie z trestného činu sexuálneho zneužívania 56-ročnému Romanovi P. z Bratislavy, informuje polícia.

Pred rokom teraz už dospelá Katarína Danová v osobnej spovedi popísala, ako bola v tábore ako dieťa zneužívaná šéfom detského táboru Chachaland Romanom Paulínym, keď ona mala 13 rokov a on 40. Paulíny je manažérom odboru strategického rozvoja mediálnych systémov RTVS, pred rokmi bol režisérom Markízy. 

V tábore Chachaland pôsobili tváre televíznej obrazovky a neraz o ňom informovala vo večerných správach televízie Markíza.

Podľa polície mal obvinený mal na základe výsledkov vyšetrovania ako aj zabezpečenej dôkaznej situácie v roku 2003 v priestoroch letného tábora nadviazať kontakt s 13-ročným dievčaťom. „Následne mal v tom čase maloletú od presne nezisteného dňa roku 2004 až do roku 2005 viackrát a rôznymi spôsobmi sexuálne zneužiť. K sexuálnemu zneužívaniu maloletého dievčaťa malo počas tohto obdobia dochádzať na rôznych miestach v Bratislave, mimo Bratislavy, vrátane pobytu v tom čase maloletej v letnom tábore, kde pôsobil ako hlavný vedúci. V rámci vyšetrovania bolo na základe jednotlivých vykonaných procesných úkonov preukázané, že toto konanie malo vplyv na mravný a fyzický vývin v tom čase maloletej osoby,“ oznámila polícia.

Hrozí mu trest odňatia slobody na 2 až 10 rokov.

„O našom „vzťahu“ (slovo vzťah píšem v úvodzovkách, pretože romantický vzťah môže byť iba medzi dvoma rovnocennými ľuďmi) vedeli mnohí vedúci z tábora a aj ľudia mimo táborového prostredia. Brával ma so sebou do spoločnosti, niekedy so svojou dcérou, ktorá bola moja rovesníčka, často aj bez nej,“ napísala Katarína minulý rok.

„Až ako dospelá žena som si uvedomila, že všetko, čo sa medzi nami dialo, si zabezpečil starostlivým groomingom (grooming = aktivita pedofilov, keď nadväzujú priateľské vzťahy s deťmi s cieľom postupne nadviazať sexuálny kontakt) a manipuláciou. Jedny z najhorších momentov jeho manipulácie boli, keď som sa ako pätnásťročná snažila od neho odtrhnúť, a vždy, keď som sa o to pokúsila, sa mi vyhrážal samovraždou,“ napísala Katarína, ktorá kvôli zneužívaniu chodila roky na terapiu. O prípade pred rokom informoval denník Sme aj Denník N.

Foto: Chachaland

Paulíny sa pred rokom pre Nko bránil, že hoci Katarínu dobre pozná a trávili spolu veľa času v tábore aj mimo neho, nikdy ju nezneužil. Postavili sa zaňho pred novinármi aj jeho kolegovia z tábora -  jeho zástupca Peter Vokalík aj jeden z animátorov Chachalandu redaktor Mediálne.sk a Trendu Martin Poláš. Ten pre Denník N tvrdil,že Katarína si podľa neho zneužívanie vymyslela. Keď sa ho spýtali, prečo takto uvažuje, povedal, že neexistujú dôkazy o opaku a je pre neho dôveryhodnejšie to, čo mu povedal Paulíny. „Na tomto projekte robím s pánom Paulínym a dôverujem mu. Povedal mi, že to nie je pravda, tak zatiaľ neviem, prečo by som tomu neveril,“ povedal vtedy Poláš.

O zneužívaní neskôr pre médiá prehovoril aj ďalší mladý človek.

Prvýkrát bolo na Pauliniho podané trestné oznámenie už v roku 2007. Medzi vypočutými bola aj bývalá manželka Paulínyho, redaktorka Markízy Andrea Paulínyová, ktorá po prevalení kauzy v roku 2019 tvrdila, že o zneužívaní Kataríny nevedela a ani nevie.  Paulínyovci sa rozvádzali v období, keď Paulíny udržiaval veľmi blízky vzťah s Katarínou. Denník SME získal rozvodový rozsudok tohto páru. Ako jeden z dôvodov na rozvod Andrea Paulínyová uviedla aj „jeho slabosť pre ženy, respektíve dievčatá adolescentného veku“.
Paulíny v RTVS pôsobí ako manažér odboru strategického rozvoja mediálnych systémov.

Ako na vznesenie obvinenia reaguje RTVS? „Zaregistrovali sme vznesenie obvinenia voči Romanovi P. Keďže Zákon o výkone práce vo verejnom záujme predpokladá pre výkon práce bezúhonnosť zamestnancov, RTVS preto tento prípad sleduje. Ak výsledkom trestného konania bude jeho právoplatné odsúdenie za úmyselný trestný čin, tak RTVS bude postupovať v zmysle vyššie uvedeného zákona. Dovtedy však musí rešpektovať princíp prezumpcie neviny,“ napísala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.