Print this page

Americký senátor chce preveriť predaj CME Foto: CME

Americký republikánsky senátor Marco Rubio chce, aby vláda prezidenta Spojených štátov Donalda Trumpa preverila bezpečnostné dôsledky predaja firmy Central European Media Enterprises (CME) spoločnosti PPF českého miliardára Petra Kellnera kvôli väzbám PPF na Čínu.

 Dnes o tom informovala agentúra Reuters. Americký telekomunikačný gigant AT & T, ktorý v CME drží väčšinový podiel, žiadosť senátora zatiaľ nekomentoval.

Podrobnosti: Požiadali o prešetrenie predaja vlastníka Markízy spoločnosti PPF

O návrhu predaja CME do rúk PPF budú vo štvrtok na mimoriadnom valnom zhromaždení hlasovať akcionári mediálnej spoločnosti CME.

Amerických senátoraov oslovil český senátor Lukáš Wagenknecht zo strany Pirátov a poslanec tejto strany Jan Lipavský a požiadali ich o prešetrenie plánovaného predaja CME spoločnosti PPF.

Obávajú sa šírenia čínskej propagandy v Česku a na Slovensku a v ďalších štátoch, na ktorých CME pôsobí. Uviedli to Piráti v dnešnej tlačovej správe. CME vlastní v Českej republike televíziu Nova, na Slovensku Markízu a pôsobí tiež v Bulharsku, Rumunsku a Slovinsku.
Skupina PPF tieto obavy odmietla.

Americký senátor Rubio vo svojej požiadavke adresovanej Trumpovej vláde uviedol, že u PPF bolo v minulosti zaznamenané, že spoločnosť v rámci Česka konala ako čínsky zástupca. Senátor tiež upozornil na to, že telekomunikačné spoločnosti vlastnené firmou PPF spolupracujú s čínskou firmou Huawei na rozvoji mobilných sietí piatej generácie (5G).

USA dlhodobo upozorňujú, že Peking podľa nich do týchto sietí vďaka vplyvu na Huawei získal prístup. Pred výrobkami firmy Huawei varoval aj český Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB).

Rubio poznamenal, že CME pôsobí v Česku a tiež v Bulharsku, Rumunsku, na Slovensku a v Slovinsku s celkovým dosahom na 97 miliónov ľudí a že v regióne prevádzkuje mnoho najsledovanejších spravodajských relácií. Súčasťou CME sú televízne stanice českej skupiny Nova a slovenskej televízie Markíza.

Telekomunikačný gigant AT & T ovláda CME cez spoločnosť Warner Media. Pokiaľ vo štvrtok akcionári CME predaj PPF schvália, budú musieť transakciu potvrdiť ešte regulačné orgány. Obchod by mohol byť dokončený v polovici tohto roka, potom bude PPF firmu CME plne ovládať. Hodnota transakcie predstavuje asi 2,1 miliardy dolárov.