Print this page

Kočner a Rusko boli odsúdení zhodne na 19 rokov väzenia Reprofoto Markíza

Zhodný trest väzenia vo výške 19 rokov uložil dnes súd Marianovi Kočnerovi a exministrovi hospodárstva a niekdajšiemu šéfovi ​​televízie Markíza Pavlovi Ruskovi.

Oboch uznal vinnými z falšovania štyroch zmeniek v hodnote takmer 69 miliónov eur a z marenia spravodlivosti. Kočnerovi zároveň vymeral pokutu 10.000 eur . Proti verdiktu Špecializovaného trestného súdu je možné odvolanie. Preplatenie spomínaných zmeniek požadovala od Markízy jedna z Kočnerových firiem. Kočner zároveň čelí obžalobe z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Obaja obžalovaní sa samotného vynesenia verdiktu nezúčastnili, hoci dopoludnia využili právo k poslednému vyjadreniu. Kočner aj Rusko vinu opäť odmietli a navrhovali vypočuť ďalších svedkov, čo ale súd zamietol.

Prokurátor navrhoval pre obžalovaných po 20 rokoch väzenia a pre Kočnera navyše pokutu 300.000 eur. Obhajoba žiadala zamietnutie obžaloby.

Rusko podľa prokuratúry zmenky nepodpísal v roku 2000, ako je na nich uvedené, ale až po roku 2013, kedy už nebol riaditeľom ani spolumajiteľom Markízy. Rusko dlžnej úpisy vystavil ako fyzická osoba a zároveň podpísal za Markízu, ktorá sa tak mala stať ručiteľom. Vzhľadom na to, že Rusko ako hlavný dlžník vystupuje na verejnosti ako nemajetný, povinnosť preplatiť zmenky by zostala Markíze.

Zmenky neboli zahrnuté do účtovníctva Markízy.

Rusko sa na súde obhajoval okrem iného tým, že vystavenie zmeniek bolo súčasťou urovnania sporu s Kočnerovou firmou Gamatex o obchodné podiely v Markíze. Podobne argumentoval aj Kočner, ktorý sa ešte v roku 1998 neúspešne pokúsil prevziať kontrolu nad televíziou Markíza prostredníctvom pracovníkov bezpečnostnej služby. Podľa prokuratúry spomínaný spor bol však urovnaný inou dohodou v hodnote 80 miliónov vtedajších korún.

Obžalovaným priťažila výpoveď znalkyne ktorá skúmala Ruskove podpisy. Znalkyňa predtým na súde vyjadrila presvedčenie, že podpisy na zmenkách sú až z obdobia po roku 2013.