Print this page

Televízie a weby pripravujú mimoriadne spravodajstvo Foto: TA3, Lukáš Grešš

Televízie, ale aj ostatné médiá prispôsobujú obsah mimoriadnej povodňovej situácii. Informácie z jednotlivých médií sa často rozchádzajú.

 


„Od dnešného popoludnia zaradíme do vysielania Jednotky mimoriadne povodňové spravodajstvo RTVS," povedala pre Omédiách.com Dominika Šulková z RTVS. Mimoriadne spravodajstvo bude Jednotka vysielať aj počas celého štvrtka, kedy sa očakáva v Bratislave kulminácia Dunaja.
„Správy RTVS z regiónov, ktoré vysielame každý deň na Dvojke o 17:30, budeme mimoriadne vysielať dnes vo štvrtok aj v piatok z Bratislavy, keďže ide o povodňami najviac skúšaný región," povedala Šulková.

 

Rádio Slovensko upravuje prúdové vysielanie, jeho hlavnou témou 24 hodín denne bude až do odvolania mimoriadnej situácie, povodňové spravodajstvo.
"Informovanie samozrejme prispôsobíme vývoju situácie a to tak v televízii, ako aj v rozhlase," povedala Šulková.

"Situáciu s povodňami pozorne sledujeme a monitorujeme v našich spravodajských reláciách. Noviny o 17 budeme aj dnes vysielať v predĺženej stopáži, dokedy, to uvidíme podľa situácie. Včerajšie vydanie Novín o 17 bolo výraznou jednotkou na trhu," povedal Jozef Gogola z JOJ.

 "TA3 je v týchto dňoch nonstop v teréne a divákom prináša aktuálne povodňové spravodajstvo v reálnom čase. V teréne máme všetky dostupné ľudské i technické kapacity," povedala šéfka spravodajstva TA3 Martina Kyselová. „Na Slovensku situáciu sledujeme vďaka dvom prenosovým vozom. K dispozícii máme aj helikoptéru. „Okrem Bratislavského kraja sledujú naši regionálni reportéri stav aj na ostatných slovenských riekach. Kritickú situáciu sledujeme aj v susednej Českej republike, kde má TA3 taktiež vlastný prenosový voz a spravodajský štáb. Súčasťou denného spravodajstva sú rovnako tak živé prenosy z tlačových besied k povodniam," dodala.

Mimoriadny priestor povodňovej situácii venuje aj Markíza. Okrem bežného spravodajstva zaradí vo štvrtok tri bloky krátkych mimoriadných správ: o 13:20, 14:20 a 15:55.

Situácia  povodňami je hlavnou témou aj všetkých printových médií a spravodajských webov. Všetky hlavné denníky prinášajú na webe mimoriadne správy s pravidelnou aktualizáciou: Minúta po minúte na SME.sk,  podrobný servis ponúka aj pravda.sk, mimoriadne správodajstvo má hnonline.sk, ale aj Čas.sk a Pluska.sk ale aj Aktuálne.sk a Aktuality.sk s mimoriadnej sekcii Povodne 2013. Súčasťou spravodajstva sú zábery nielen od profesionálnych fotografov, ale aj od samotných divákov a čitateľov. Včera na všetkých weboch pribudli aj obrazové reportáže z výšky z lietadla ministerstva vnútra, pravidelné informácie o počasí, ale aj krízový manuál.

Informácie sa niekedy rozchádzajú. Rozdielne informácie prinášali médiá napríklad pri určení, kedy bude kulminovať hladina Dunaja, pri uzatvorení cesty do Devína, alebo pri predpovedi počasia, ktorá závisí aj od toho, od ktorého meteorológa médiá čerpajú informácie.

(Titulné foto: Ján Petrovič)