Print this page

RTVS odvysielala rozlúčkový prejav Petra Pellegriniho (VIDEO) Reprofoto RTVS

RTVS odvysielala mimoriadny - rozlúčkový prejav premiéra Petra Pellegriního, po ktorom preberá premiérske kreslo Igor Matovič.

S mimoriadnym prejavom dnes vystúpila na Markíze aj prezidentka Zuzana Čaputová. Podrobnosti: Prezidentka vystúpila s mimoriadnym prejavom: Zvládneme to!

Celý prejav Petra Pellegriniho:

Slovenky a Slováci, vážení spoluobčania!
Prihováram sa Vám dnes poslednýkrát z pozície predsedu vlády. Bolo mi cťou slúžiť Slovenskej republike a Vám, jej občanom, ktorí tu každodennou prácou vytvárate naše spoločné hodnoty.

Spoločne sme prežili lepšie aj ťažšie obdobia. Počas svojich nespočetných stretnutí som si len potvrdil známu pravdu, že na Slovensku žijú šikovní a pracovití ľudia, ktorí majú radi svoju vlasť a sú na ňu hrdí. Boli ste veľkou inšpiráciou pre moju prácu, za čo Vám všetkým ďakujem.

Hlboko obdivujem obetavosť ľudí, ktorí ako prví podali pomocnú ruku pri nešťastiach, ktoré Slovensko postihli. Mimoriadne oceňujem nasadenie nášho zdravotníckeho personálu pri dnešnej pandémii. Pracovitosť a obetavosť ľudí vo všetkých oblastiach života a ich sociálna solidarita ma každý deň presviedčajú, že máme pred sebou ako národ pozitívnu budúcnosť. Žijeme v čase, kedy sa zásadne mení nazeranie na svet i na hodnoty, v mene ktorých chceme žiť. Verím, že túto skúšku našej ľudskej, morálnej a národnej vyspelosti spoločne zvládneme.

Ako viete, na post predsedu vlády som nastúpil v mimoriadne pohnutom čase. Medzi ľuďmi vrelo napätie po vražde novinára a jeho priateľky a Slovensko očakávalo zmenu k lepšiemu. Spoločnosť bola rozhádaná a rozdelená. Preto som hneď po svojom vymenovaní predstavil tri základné priority, ktoré som chcel ako premiér naplniť: upokojiť situáciu v spoločnosti, spraviť všetko pre čo najrýchlejšie vyšetrenie vraždy a napraviť poškodené meno Slovenska v zahraničí.
Od prvého dňa vo funkcii som robil všetko pre to, aby sa mi tieto priority podarilo naplniť. Situácia na Slovensku sa vrátila do normálnych koľají. V krátkom čase sa podarilo vypátrať a obžalovať nielen vykonávateľov vraždy, ale aj jej objednávateľov.

A moje stretnutia s prezidentmi USA, Ruska, Číny, predstaviteľmi Európskej únie i Svätým Otcom svedčia o tom, že Slovensko dnes zanechávam ako krajinu plne rešpektovanú v zahraničí. Už samotnou zmenou vlády pred dvoma rokmi sme úspešne zložili skúšku z demokracie a ústavnosti. O osude štátu sa nerozhoduje na ulici, ale v demokratických voľbách.

Počas dvoch rokov som však ako premiér robil všetko pre to, aby nielen vznik vlády, ale aj jej pôsobenie predstavovalo pozitívnu a zodpovednú zmenu. Moja vláda bola prvou v slovenskej histórii, z ktorej nemusel žiaden jej člen odísť kvôli veľkej kauze či nekompetentnosti alebo neschopnosti. Pokračovali sme v budovaní sociálneho štátu, aby sme postupne zlepšovali život všetkých ľudí na Slovensku. A pustili sme sa aj do riešenia dlhodobých problémov, ktoré sa hromadili počas celých 25 rokov existencie Slovenskej republiky. Funkciu predsedu vlády som sa snažil vykonávať s pokorou a maximálnou zodpovednosťou. Zaspával i vstával som s myšlienkou, čo môžem v ten deň urobiť pre svoju vlasť. Tak ma to naučili doma. Mojou veľkou túžbou bolo, aby sme ako národ prestali medzi sebou stavať múry a aby sme hľadali cestu k sebe. Snažil som sa pracovať tak, aby sme neživili medzi sebou nenávisť a nepoukazovali len na to, čo nás rozdeľuje - ale hľadali to, čo nás spája.
Možno môj prístup nevyhovoval vždy všetkým. Ale ani pilot lietadla nemusí byť sympatický každému pasažierovi. No nesie zodpovednosť za životy všetkých ľudí na palube bez rozdielu, hoci môžu mať rôzne názory.

Ak som v pohnutom čase do funkcie premiéra nastupoval, v oveľa pohnutejšom čase z tohto postu odchádzam. Slovensko dnes čelí najkritickejšej situácii od svojho vzniku. Dnes nie sme vo vojnovom stave s iným štátom, ale so zákernou infekciou, ktorá ohrozuje život a zdravie všetkých ľudí na Slovensku. Tento boj musíme vyhrať a musíme ho vyhrať s čo najmenšími stratami. Musíme sa vysporiadať s ujmami na našom zdraví, s negatívnymi dopadmi na slovenskú ekonomiku a prekonať pocity malomyseľnosti a beznádeje. V boji s chorobou boli pred nami dve cesty – mierna a razantná. Rozhodli sme sa pre tú druhú, aby sme aj za cenu zníženia nášho osobného komfortu ochránili pred nákazou čo najväčší počet ľudí a umožnili nášmu zdravotníctvu čo najlepšie sa pripraviť.

Vláda, ktorú som viedol, naštartovala razantné kroky na spomalenie šírenia koronavírusu. Možno sú niektoré z nich nepohodlné a vyžadujú si naše odriekanie. Majme však, prosím, na pamäti, že len našou vlastnou disciplínou a rešpektovaním týchto opatrení dokážeme chorobu poraziť.
Pripravili sme prvé kroky na pomoc ohrozenej ekonomike i ľuďom, ktorí sa nie svojou vinou môžu ocitnúť bez práce. Bude najmä úlohou novej vlády, aby mala na pamäti nielen ohrozených podnikateľov, ale aj všetkých zamestnancov, ktorí potrebujú živiť svoje rodiny. Budem si však z celého srdca želať, aby sme v tomto ťažkom boji s vírusom i jeho ekonomickými dôsledkami nepodľahli beznádeji. Nesmieme stratiť vieru, že túto situáciu spoločne zvládneme čo najlepšie. Nesmieme stratiť nádej pre všetkých chorých, že sa im podarí nad infekciou zvíťaziť. A nesmieme stratiť odhodlanie bojovať zo všetkých síl, aj keď možno hneď nebudeme vidieť výsledky.
V ťažkých chvíľach vždy zachránila slovenský národ jeho súdržnosť, jednota a ochota obetovať sa za spoločný záujem. Dnes potrebujeme rovnaké odhodlanie a rovnaký pocit spolupatričnosti. Naši rodičia, naši susedia i naši priatelia potrebujú našu pomocnú ruku. Želám nám všetkým, aby sme v tejto skúške hrdo obstáli.

Želám aj novej vláde, aby bola v tomto boji úspešná a spravila všetko pre lepší život ľudí na Slovensku. A želám nám všetkým, aby sme dokázali vlastným dielom prispieť k spoločnému úspechu.

Vážení spoluobčania,
jeden z najväčších velikánov slovenského národa Milan Rastislav Štefánik povedal: „Pre ľudí pevného predsavzatia a vytrvalosti niet nemožností.“ Prajem celému Slovensku pevné predsavzatia, mnoho vytrvalosti, súdržnosti a národnej jednoty. Nech je nám naše odhodlanie zdrojom vnútornej sily, s ktorou ťažké časy spoločne úspešne prekonáme.
Chcem sa touto cestou poďakovať všetkým členom vlády za odvedenú prácu, ale aj všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí neváhajú priložiť ruku k dielu a úprimne pomáhajú svojej vlasti zvládnuť túto krízu.

Vážení občania,
bolo mi veľkou cťou slúžiť zodpovedne a svedomito Slovenskej republike i Vám všetkým do až posledného dňa. Nech Boh ochraňuje Slovensko.
Ďakujem vám za pozornosť.