Print this page

Videom Kotlebu o koronavíruse a utečencoch sa zaoberá Generálna prokuratúra (VIDEO) Reprofoto youtube ĽSNS

Generálna prokuratúra prijala trestné oznámenie Mariána Kotlebu za šírenie poplašnej správy, podnecovaniu k neplneniu povinnosti a podnecovanie národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti za krízovej situácie.


Kotleba zverejnil na internete vo štvrtok 12. marca video s názvom “Kotleba o koronavíruse: je to následok masovej migrácie, je čas zatvoriť hranice!“, ktoré za týždeň malo na sociálnych sieťach viac ako 100 000 pozretí.

Trestné oznámenie podal Inštitút ľudských práv.

Vo videu Kotleba kritizuje bezpečnostné a hygienické opatrenia a tvrdí, že nákazu na Slovensku priniesli utečenci.

 

“Marián Kotleba vo svojom videu zosmiešňuje a relativizuje dôležité hygienické opatrenia ako dôkladné umývanie rúk. Nielenže zneužíva krízovú situáciu, ktorá si už vyžiadala tisícky obetí po celom svete na šírenie svojej propagandy, ale šírením takýchto nezmyslov vystavuje zvýšenému riziku aj občanov Slovenska, ktorí sledujúc verejné prejavy poslanca môžu prísť k mylnému záveru, ako sa koronavírus šíri a ako sa proti nákaze chrániť,” povedal Peter Weisenbacher z IĽP.

Vláda svojim rozhodnutím dňa 11.3. práve ku dňu 12.3. vyhlásila na Slovensku mimoriadnu situáciu.Vyhlásenie Kotlebu doteraz zaznamenalo takmer 140 tisíc pozretí na Facebooku a takmer 60 tisíc na stránke YouTube.