Print this page

Kočner vyjadril ľútosť nad vraždou Kuciaka, vinu odmietol Reprofoto RTVS, Aktuality.sk

Ľútosť nad násilnou smrťou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyjadril na súde Marian Kočner, ktorý je obžalovaný z objednávky Kuciakovej vraždy. Kočner ale zároveň vinu znovu odmietol. Dvaja z pôvodne piatich obvinených v kauze, vrátane vraha Kuciaka a Kušnírovej, sa predtým priznali.

 

"Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke. Nikto snáď nemôže uveriť tomu, že by som ja dal týchto dvoch mladých ľudí odpraviť zo sveta len preto, že Ján Kuciak o mne písal a písal veci, ktoré som vyvrátil. Čo by som tým získal, veď je ďalších sto (novinárov), ktorí ho zastúpia," povedal Kočner. Na súde predtým odmietol vypovedať.

Kuciakovu vraždu si podľa obžaloby objednal Kočner z pomsty za to, že novinár poukazoval na jeho rozsiahlu ekonomickú trestnú činnosť. Objednávku reportérovej vraždy podľa obžaloby Kočnerova známa a ďalšia obžalovaná Alena Zsuzsová odovzdala Zoltánovi Andruskóovi, ktorý najal Tomáša Szabóa, ktorý spolupracoval so svojím bratrancom Miroslavom Marčekom. Okrem Kočnera vinu skôr odmietli Szabó i Zsuzsová.

Naopak, Andruško po svojom zadržaní spolupracoval s políciou a vlani v rámci konania o dohode o vine a treste pristúpil na trest 15 rokov väzenia. Marček sa zase tento rok v januári priznal, že Kuciaka a Kušnírová v ich dome vo februári 2018 zastrelil. Okrem toho tiež uviedol, že v roku 2016 pri lúpeži zastrelil podnikateľa Petra Molnára. Súd prvej inštancie mu za to uložil 23 rokov väzenia. Verdikt ale nie je právoplatný, prokurátor ohlásil odvolanie na najvyšší súd.