Print this page

Gruzínsko podľa premiéra zmarilo atentát na moderátora, ktorý urážal Putina (VIDEO) Reprofoto Rustavi-2

Gruzínsky premiér Giorgi Gacharia dnes uviedol, že bezpečnostné zložky zmarili pokus o zavraždenie miestneho novinára, ktorý pred rokom v opozične naladenej gruzínskej televízii vulgárne urážal ruského prezidenta Vladimira Putin.

Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa riaditeľa televízie bol do Gruzínska vyslaný ruský občan Vasambek Bokov, aby populárneho moderátora zavraždil. Premiér to potvrdil. "Gruzínske tajné služby zabránili veľmi vážnemu zločinu," povedal premiér novinárom. Podľa riaditeľa televíznej stanice vyslal najatého zabijaka vládca autonómneho Čečenska Ramzan Kadyrov, ktorého v Rusku kritici podozrievajú z účasti na likvidácii známych odporcov režimu.

Gruzínske bezpečnostné služby už v pondelok ohlásili, že v rámci vyšetrovania pokusu o vraždu zadržali ruského občana s falošnými dokladmi.

V júli minulého roka moderátor gruzínskej televízie Rustavi-2 Georgij Gabunija vyvolal hnev Kremľa tým, že svoj program, vysielaný v priamom prenose, začal nadávaním Putinovi v ruštine. Okrem iného ho označil za "netvora" a "psie hovno". Na adresu Putina a jeho rodičov povedal, nech "zhoria v pekle".

Nadávanie odsúdili gruzínske politické špičky, televízia sa ospravedlnila. Pred jej sídlom sa vtedy zišlo aj niekoľko stoviek demonštrantov, ktorí sa podľa tlače obávali, že Putin by na "strašné urážky svojich zosnulých rodičov" mohol odpovedať rozpútaním vojny, a to tým skôr, že ruské tanky v separatistickom Južnom Osetsku sú od Tbilisi vzdialené len 40 kilometrov.

Podrobnosti: Kremeľ odsúdil vulgarizmy na Putinovu adresu v gruzínskej televízii (VIDEO)

Hovorca Kremľa označil obvinenia z pokusu o vraždu v Tbilisi za "absurdné", zatiaľ čo Kadyrov poprel, že by nariadil zavraždiť moderátora. "Verte, keby niekto konal na môj rozkaz, splnil by úlohu tak diskrétne, že by sa to nikto nedozvedel," poznamenal podľa AFP.

Kadyrov podľa serveru Kavkazskij uzol sa moderátorovi už skôr vyhrážal. Teraz ho označil za nepriateľa a odporučil mu, aby na kolenách prosil o odpustenie.

Rusko-gruzínske vzťahy sú napäté od krátkej vojny v auguste 2008 o separatistickú provinciu Južné Osetsko. Moskva potom uznala nezávislosť Južného Osetska a Abcházska. Gruzínsko prerušilo diplomatické styky s Ruskom.