Print this page

Spoločnosti CME vo štvrťroku klesol zisk takmer o 26 percent, uzavretie jej predaja sa očakáva na jeseň Zdroj: CME

Mediálnej spoločnosti Central European Media Enterprises (CME), ktorá na Slovensku vlastní televíziu Markíza a ďalšie televízne stanice, v druhom štvrťroku klesol prevádzkový zisk pred odpismi a amortizáciou (OIBDA) o 25, 7 percenta na 54,5 milióna USD. Firma to dnes uviedla vo svojej tlačovej správe.

 

Generálni riaditelia Michael Del Nin a Christoph Mainusch uviedli, že podnikanie spoločnosti preukázalo odolnosť voči pandémii chorobe covid-19, ktorá začala ovplyvňovať aktivity podniku v marci.

Pandémia mala negatívny vplyv na trh s reklamou v regióne, najviac výnosy z reklamy klesli v apríli a máji, v júni už vykázali výrazné zlepšenie. Firma predpokladá, že v júli a auguste by sa mali výdavky inzerentov za reklamu vrátiť na úroveň porovnateľnú s minulým rokom. Finančná pozícia CME podľa šéfov zostáva silná.

Hodnotu televíznej reklamy ako takej podľa ekonóma spoločnosti Natland Petra Bartoňa paradoxne koronavírus zvýšil, nie znížil, pretože počas karantény stúpa sledovanosť televízie, a teda zasiahnutie cieľových skupín. To by podľa neho samo o sebe malo dovoliť predajcom televíznej reklamy zvýšiť ceny.

"Že ceny išli naopak dole znamená, že ochota zadávateľov reklamy za ňu platiť sa znížila oveľa viac, než sa zvýšil počet divákov. Za toto zníženie výnosnosti reklamy môže všeobecná neistota o ekonomickej budúcnosti zadávateľov reklamy. Tí sa obávajú dlhotrvajúcich poklesov predaja, a preto tiež škrtajú reklamné rozpočty. Avšak budúci hospodársky výsledok prepad jedného zdroja príjmov ohroziť nemusí, ak firma ľahko upraví svoj business model," povedal ČTK Bartoň.

CME vlani v októbri podpísala s dcérskymi spoločnosťami skupiny PPF miliardára Petra Kellnera zmluvu o svojom prevzatí. Hodnota transakcie predstavuje asi 2,1 miliardy dolárov. Akcionári CME dohodu schválili na konci februára. Súhlas vyslovili aj regulačné orgány v Rumunsku a Slovinsku. Firma dnes uviedla, že PPF by mala v treťom štvrťroku zaslať príslušnú dokumentáciu Európskej komisii a očakáva, že by transakcia mohla byť dokončená do tohtoročného 27. októbra.