Print this page

Zomrel jeden zo zakladateľov televízie CNN Reese Schonfeld

Vo veku 88 rokov zomrel Reese Schonfeld, novinár, ktorý spoločne s podnikateľom Tedom Turnerom založil v roku 1980 americkú spravodajskú stanicu Cable News Network (CNN).

 

Podľa denníka The New York Times zomrel v utorok na komplikácie spojené s Alzheimerovou chorobou.

Schonfeld bol prvým prezidentom CNN a zodpovedal za jej vysielanie a personálne obsadenie. CNN bola prvým kanálom poskytujúcim spravodajstvo 24 hodín denne a prvou čisto spravodajskou stanicou v USA.

Hoci bol formát CNN v čase jej založenia nový a nevyskúšaný, stanici sa darilo a sledovalo ju stále viac ľudí. Turner, ktorý prevádzku televízie financoval, však napriek tomu Schönfelda z CNN po dvoch rokoch vyhodil, údajne kvôli nezhodám ohľadom niektorých moderátorov.

Po svojom odchode založil lokálny kanál News 12, ktorý poskytoval nepretržité spravodajstvo na najľudnatejšom americkom ostrove Long Island. V roku 1993 potom stál pri založení stanice Food Network, čo je kanál, ktorý sa venuje gastronómii, ktorého sa stal prvým prezidentom.

Schonfeld stanicu CNN neskôr kritizoval, pretože sa jej podľa neho nepodarilo využiť svoj revolučný potenciál a príliš veľa sa začala zameriavať na hviezdne moderátorské osobnosti, napríklad na reportérov Wolfa Blitzera či Andersona Coopera. Počínanie CNN tiež pravidelne kritizoval na blogu na webe HuffPost.