Print this page

Zamestnanci bieloruskej štátnej televízie BT sú pripravení štrajkovať, oznámila podľa agentúry Ria Novosti televízna moderátorka a režisérka dvoch televíznych kanálov Natallja Bibikavová.

 V reakcii na správu sa do redakcie televízie v sobotu vybrali predsedníčka hornej komory parlamentu Natallja Kačanovová a prezidentská hovorkyňa Natallja Ejsmantová, aby situáciu urovnali. Stretnutie so zamestnancami však neprebehlo podľa ich predstáv a pred budovou televízie protestovala tisícka ľudí, ktorí požadovali neskreslené informovanie o súčasnom dianí v Bielorusku po spochybňovaných prezidentských voľbách.

Bibikavová pôvodne uviedla, že štrajk je plánovaný na pondelok, ale nespresnila, koľko ľudí sa ho má zúčastniť. Bibikavová zároveň oznámila, že po sobotňajších udalostiach nevie, čo bude ďalej.

Na prezidentovu hovorca a na šéfku hornej komory parlamentu, ktoré sa vydali do sídla televízie jednať so zamestnancami, čakal už pri vchode dav, ktorý skandoval heslá "Pravdu!" a "Hanba!". Vnútri bolo okolo 200 ľudí, niektorí s transparentmi, a postupne prichádzali ďalší. Kačanovová schôdzu so zamestnancami začala slovami, že 80 percent Bielorusov volilo Lukašenka, načo ľudia v sále, ktorí Lukašenka nevolili, začali dvíhať ruky a ukázalo sa, že ich je väčšina.

"Ako to mohli dopustiť, prečo neukazujú pravdu?" povedala v nedeľu podľa portálu Tut.by Bibikavová, keď odchádzala kvôli svojmu synovi z budovy ešte pred skončením schôdze. "V pondelok sme chceli štrajkovať (...) Nech si napríklad dávajú staré filmy."

Jeden z účastníkov schôdze redaktorom Tut.by oznámil, že niektorí zamestnanci sa pýtali, prečo štátna televízia nezobrazuje pravdivo dianie v uliciach. Na to Kačanovová podľa portálu povedala: "Vaša konkurencia tiež všetko ukazuje len z jedného uhla." Podľa ďalších účastníkov schôdze varovali Kačanovová a Ejsmantová pred "rozhúpavaním loďky".

Medzitým sa pred budovou televízie zhromaždili ľudia, ktorí požadovali pravdivé informovanie o súčasnej situácii. Podľa Tut.by ich bola na mieste asi tisícka. Predsedníčka hornej komory parlamentu a prezidentská hovorkyňa odišli z budovy zadným vchodom.

K budove televízie prišiel tiež jeden z opozičných kandidátov volieb s transparentom "Ukážte ľuďom pravdu!" a vedúci štábu opozičného kandidáta Viktar Babaryky Marija Kalesnikavová. Kalesnikavová vyjadrila podporu "ľuďom, ktorí sa nachádzajú v budove a majú pred sebou ťažké rozhodnutie". Jednému z demonštrujúcich tiež umiestnil na budovu televízie historickú bielo-červenú vlajku.