Print this page

RTVS: Ospravedlňujeme sa divákom a dištancujeme sa od konania Mariana Kotlebu Reprofoto RTVS

Marián Kotleba si dnes v relácii O 5 minút 12 odmietol dať rúško. Na začiatku relácie a počas relácie ho o to požiadal moderátor Marek Makara, no Kotleba odmietol. Do relácie pritom nebol pôvodne pozvaný, RTVS avizovala ako hosťa za ĽSNS Rastislava Schlosára.

Na otázky Omediach.com prečo RTVS vpustila do štúdia Kotlebu, ktorého pôvodne ani nepozvala a kto ho pozval, RTVS nereagovala. Rovnako neodpovedala ani na otázky, prečo ho zo štúdia, keď odmietol dodržiavať pravidlá RTVS, moderátor neposlal preč.

Odporúčame aj: Kotleba dnes v RTVS nemal sedieť, a to nielen preto, že si nechcel dať rúško

Hovorkyňa RTVS poskytla Omediach.com stanovisko, v ktorom sa ospravedlnila divákom a tvrdí, že RTVS urobila všetko, čo bolo v jej silách:

"RTVS sa ospravedlňuje divákom, ktorých pohoršilo to, že poslanec Marian Kotleba počas diskusie v relácii O 5 minút 12 nemal na tvári rúško. Zároveň sa RTVS dištancuje od konania poslanca Mariana Kotlebu. Pred reláciou zamestnanci RTVS viackrát upozorňovali pána poslanca, aby dodržal interný predpis RTVS vo veci nosenia rúšok. Moderátor Marek Makara taktiež viackrát počas relácie upozornil p. poslanca, aby si rúško nasadil. Poslanec to, žiaľ, odmietol. Išlo o porušenie interného predpisu RTVS a nie o porušenie nariadení Úradu verejného zdravotníctva, pretože platí výnimka nosenia rúška účinkujúcich pri nakrúcaní audiovizuálneho diela alebo výrobe programu.

RTVS urobila maximum v danej situácii, dodržali sme odstup Mariana Kotlebu od ostatných hostí, ako aj štábu relácie.

Opätovne zdôrazňujeme, že nám je ľúto, že poslanec Marian Kotleba nerešpektoval interný predpis RTVS o dodržiavaní nosenia rúšok v priestore verejnoprávnej televízie.

RTVS zároveň rozhodla, že odteraz bude v pozvánke na účasť v relácii O 5 minút 12 explicitne uvedené, že odmietnutie rešpektovania interných predpisov RTVS v súvislosti s ochorením COVID - 19 bude mať za následok neumožnenie vystúpenia v relácii."