Print this page

Moderátor RTVS napísal ďalšiu knihu - Hanina hviezda Foto: RTVS

Na pulty kníhkupectiev prichádza druhá kniha dlhoročného moderátora televízneho spravodajstva RTVS Miroslava Frindta.

Hanina hviezda je príbehom ženy, ktorá sa po vojne vracia z Osvienčimu domov na Oravu.

V Dolnom Kubíne však nie je vítaná. Rodičovský byt arizovala mladá žena, s ktorou sa poznala už v predvojnových časoch. V treskúcich mrazoch sa Hana túla medzi synagógou a evanjelickým kostolom: „Dolnokubínčania akoby ju nevideli. Niektorí sa boja židovke čo i len prihovoriť iní ju otvorene nenávidia. Vôňa medovníkov. Ľudia chystajú prvé povojnové Vianoce... zdá sa, že šťastné a veselé nebudú pre všetkých.“

Prostredie Oravy je autorovi veľmi blízke. Vyrastal tu. „Nie je to o Židoch. Píšem o kresťanoch, o neľudskosti po vojne, atmosfére pred Vianocami 1945 a o mojom Dolnom Kubíne. Pretože každá doba má svoju Hanu... „ napísal Frindt na facebooku.
Prečo si vybral pri knihe práve tému holokaust?

"Termín holokaust ma dnes už oveľa širší spoločensky význam. Problém diskriminácie sa netýka len Židov. Treba neustále v príbehoch a literatúre hovoriť o tom, aké dôsledky môže mať nenávisť voči akejkoľvek skupine ľudí,“ povedal pre Omediach.com dlhoročný moderátor RTVS a donedávna vedúci domáceho televízneho spravodajstva.

„Diskriminácia v akejkoľvek forme - aj nenápadnej akoby všeobecne akceptovanej. Stačí sa pozrieť, ako sú diskriminované ženy v porovnaní s mužmi. Možno sa nad tým niekto pousmeje - ale tam je začiatok,” dodal Frindt.

Kniha vychádza aj v češtine vo vydavateľstve Fortuna Libri.

V roku 2017 moderátorovi vyšla kniha s názvom Prípad Najdúch o istej verejnoprávnej spravodajskej televíznej stanici TV Slovakia 24. „Vzťahy v TV Slovakia 24 nie sú ani zďaleka také ideálne, ako ich vedenie prezentuje na stránkach novín. Hviezdou stanice je Iveta Galanová. Skvelá novinárka a zároveň moderátorka. Žiadna krásavica, no o to šikovnejšia a dravšia. Mladý, ženami obletovaný, vyšportovaný zvukár Radovan Strempek nadviaže s Galanovou vzťah. Cestou zo služby Strempek náhodou kopne do škatule ležiacej pri autobusovej zastávke. Vypadne z nej živé dieťa. Táto udalosť výrazne ovplyvní životy mnohých ľudí v televízii, hoci s najdúchom nemajú nič spoločné. Médiá sú v pohotovosti. Novinári tušia senzáciu. Deň za dňom sa príbeh posúva do roviny, ktorá presahuje hranice zdravého rozumu,“ píše o knihe vydavateľ.