Print this page

Foto: TA3 Foto: TA3

Ak ide o vlastnú akciu TA3, televízia vysiela reportáž niekoľkokrát denne, pri charitatívnej akcii rádia Expres televízia rádio zamlčala.

 

 

Televízia TA3 začiatkom júla priniesla reportáž o detskom tábore v Račkovej doline pre sto detí zo sociálne slabších rodín. Televízia oslovila v reportáži detí, ba dokonca ja moderátora Andreja Wallnera, ktorý bol s deťmi v tábore. Zmienka o tom, že tábor organizuje rádio Expres a skladajú sa naňho poslucháči rádia sa nikde neobjavila. "Na tábor v Tatrách sa vyzbierali ľudia v zbierke," povedala stručne moderátorka.

Šéfka rádia Expres Eva Babitzová ostala prístupom TA3 zaskočená. „Nepochopím prístup slovenských médií, považujem ho za celkom pomýlený a neprofesionálny," reagovala pre Omédiách.com Babitzová, ktorá je zároveň prezidentkou Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc. Rádio Expres každoročne od roku 2008 organizuje tábor pre detí zo sociálne znevýhodnených rodín.

„Vyzbierajú sa na to každý rok poslucháči rádia, ktorí sú absolútne skvelí a potrebnú nemalú sumu dajú dokopy za 3 - 4 dni," hovorí Babitzová. Spomenutie organizátora tábora nepovažuje za skrytú reklamu. Nechápe, prečo TA3 šla o tábore robiť reportáž a zároveň tajila meno organizátora. „Alebo točím reportáž o tábore Dobrý skutok a prinesiem informáciu komplet, alebo to nerobím. Načo je takáto reportáž? S utajením, kto to robí a kto sa na to vyzbieral?"

Televízia TA3 po tom, ako ju web Omédiách.com na reportáž upozornil, oznámila, že pripraví ďalšiu, v ktorej Expres spomenie: „Televízia TA3 odvysielala 5. júla len úvodnú reportáž k spomínanému letnému táboru pre deti zo sociálne slabších rodín. Reportáž dala primárne do popredia charitatívny rozmer tohto projektu," napísala v stanovisku televízia. „Letný tábor prebieha a televízia TA3 sa k nemu vráti aktuálnymi informáciami aj v ďalších pripravovaných reportážach – v relácii Dobré správy a v nadchádzajúcom víkendovom vysielaní – kde bude autorovi myšlienky projektu, ako aj hlavnému organizátorovi, Rádiu Expres, venovaný samostatný priestor."

Odporúčam aj: TA3 sa cez víkend zmenila na propagačnú brožúru svojho majiteľa

Po otázkach Omédiách.com TA3 v Dobrých správach reportáž zopakovala a doplnila v nej vetu, že na tábor sa vyzbierali poslucháči rádia Expres.

Nie je nič výnimočné, že TA3 otvorene v spravodajstve promuje nie len charitatívne aktivity blízke svojmu majiteľovi - napríklad aktivity vysokej školy v Skalici, známe sú aj pravidelné propagačné reportáže z Incheby a mnohé iné.  Na otázku, podľa čoho si televízia vyberá, ktorú firmu pri jej aktivitách spomenie a ktorú nie, televízia neodpovedala.

Doplnenie Evy Babitzovej: "Na žiadosť riaditeľa TA3 Martina Ilavského chceme upresniť, že príspevok o destkom tábore Dobrý skutok bol pozmenený na základe dohody s Rádiom Expres a nie na základe otázok z Omédiách.com."