Print this page

TA3 končí v pozemnom vysielaní, na anténe ju nenájdete Foto: TA3

Televízia TA3 od dnes (pondelka 2. novembra 2020) už nešíri svoje vysielanie prostredníctvom DVB-T. Táto zmena sa dotkne domácností, ktoré prijímajú signál cez anténu.

TA3 sa rozhodla sama opustiť DVB-T a to z finančných dôvodov. V minulosti tak urobila Markíza aj so všetkými svojim stanicami.

„Súkromnú spravodajskú televíziu vedie k tomuto kroku viacero dôvodov. Dlhodobý trend poklesu počtu domácností, ktoré sledujú televíziu výhradne cez anténu a zároveň, vzhľadom na spravodajský žáner televízie, nie je  ani cieľová skupina divákov TA3 významne zastúpená v takomto spôsobe príjmu televízneho signálu,“ povedal pre Omediach.com riaditeľ pre externé vzťahy TA3 Igor Čekirda.

Televízia podľa jeho slov nespochybňuje dôležitosť pozemského vysielania, ale vzhľadom na špecifické geografické členenie Slovenska je takýto spôsob šírenia televízneho signálu cenovo mimoriadne náročný. Cenu, koľko TA3 platila za pozemné vysielanie, nekonkretizoval.

Tento krok televízia zvažovala dlhšie obdobie a toto rozhodnutie urýchlila aj situácia na trhu, ktorá nastala v súvislosti s pandémiou koronavírusu. „Poslaním spravodajskej televízie je na jednej strane prinášať rýchle a overené spravodajstvo čo najväčšiemu počtu divákov na Slovensku, na strane druhej, televízia TA3 je súkromný vysielateľ a práve z dôvodu, aby dokázal toto svoje poslanie napĺňať, je povinný rozmýšľať hospodárne. Považujeme toto rozhodnutie za ekonomicky správne a veríme, že diváci, ktorí nás doteraz sledovali výhradne cez anténu, si nájdu cestu k vysielaniu televízie inou formou,“ dodal Čekirda.

TA3 je aktuálne dostupná cez satelitnú službu Skylink, káblových a mobilných operátorov, poskytuje archív a vysiela naživo aj na svojom webe a cez mobilné aplikácie. 
„Vysielateľ programovej služby TA3 sa rozhodol jednostranne ukončiť svoje terestriálne vysielanie. Z uvedeného dôvodu programová služba TA3 nebude po dátume 1. novembra 2020 ďalej vo voľnom vysielaní cez anténu dostupná,“ povedala pre Živé.sk marketingová riaditeľka Towercomu Miroslava Letková.

Aktuálne je možné cez anténu sledovať iba tieto kanály: Jednotka (HD), Dvojka (HD), Trojka (HD), JOJ, Plus, Wau a TV Lux.