Print this page

RTVS pripravila pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie špeciálne vysielanie (VIDEO) Foto z filmu Amnestie

Pri príležitosti 17. novembra uvedie RTVS na televíznych okruhoch premiérové filmy a dokumenty, vrátane novej dramatickej minisérie Petra Bebjaka Herec či drámy Amnestie. Téme Nežnej revolúcie sa budú venovať aj rozhlasové okruhy RTVS.

 Jednotka

Jednotka ponúkne pri príležitosti osláv výročia nežnej revolúcie divákom program s viacerými premiérovými titulmi.

Diváci počas troch novembrových nedieľ môžu sledovať slovenskú premiéru minisérie Herec o človeku, ktorý je ochotný pre život v slobode a naplnenie sna, zaprieť svoju podstatu.

V deň výročia Nežnej revolúcie, v utorok 17. novembra, sa o 17.10 h diváci môžu tešiť na oscarový film Kolja režiséra Jana Svěráka v hlavnej úlohe s jeho otcom Zdeňkom Svěrákom. O 20.30 h ponúkne prvý televízny okruh v premiére thriller na motívy skutočných udalostí 1989 – čas zmeny. Ten opisuje príbeh o dvojitej agentke v službách CIA aj východonemeckej tajnej služby Stasi, ktorá je po páde berlínskeho múru ochotná urobiť čokoľvek, aby utajila svoju minulosť.

V televíznej premiére ponúkne RTVS o 22.30 h oceňovanú drámu Amnestie, ktorá vznikla v koprodukcii RTVS. Dej reflektuje udalosti okolo Nežnej revolúcie a okrem príbehu troch rodín zasiahnutých komunistickou perzekúciou, predovšetkým skúma tému amnestií pre trestancov, ktorú im udelil vtedajší československý prezident Václav Havel. Pod režisérskou taktovkou Jonáša Karáska sa v skvelých hereckých výkonoch predstavia Juraj Bača, Natalia Germani, Aňa Geislerová, Marek Majeský a mnohí ďalší.

Téma Nežnej revolúcie bude akcentovať aj v spomienkach niektorých príbehov dokumentárnej série Osudy, ktorú vysiela Jednotka počas novembrových popoludní vždy o 15.50 h.

Dvojka

Druhý televízny okruh si udalosti zo 17. novembra 1989 pripomenie už v pondelok 16. novembra o 20.10 h novou epizódou Chvíľky poézie v réžii Juraja Johanidesa, nakrúcanou na Námestí SNP. Milan Kňažko, Ján Budaj, Fedor Gál, František Mikloško, Karol Chmel, Rudolf Sikora a Ľudmila Pastierová si pripomínajú udalosti novembra 1989 prostredníctvom textov básnika a disidenta Olega Pastiera.

Deň boja za slobodu a demokraciu bude v utorok 17. novembra rezonovať na Dvojke celodenným tematickým vysielaním. Počas dňa ponúkne divákom viacero dokumentov z nedávnej produkcie RTVS - Nežný revolucionár, Rýchlikom za slobodou, Nežná ´89, Spýtaj sa vašich: 89. Z dramatickej tvorby to budú tituly ako Ring voľný, Čierna ovca, či dráma Fair play v hlavnej úlohe s Judit Bárdos.

Hlavný večerný program o 20.00 h otvorí priamy prenos z odovzdávania Cien Pamäti národa piatim laureátom, statočným ľudom z Českej republiky a Slovenska pri príležitosti výročia Nežnej revolúcie. Galavečer z Národného divadla v Prahe už tradične uvedú spoločne RTVS aj Česká televízia. O 21.25 h uvedie RTVS na Dvojke dokumentárny film  o Jánovi Langošovi, disidentovi a jednom z vodcov Nežnej revolúcie Ján Langoš - strážca pamäti. Ján Langoš je jedna z najvýraznejších postáv novodobých československých dejín - disident a jeden z vodcov Nežnej revolúcie. Po novembri 1989 prijal náročnú úlohu a stal sa federálnym ministrom vnútra v prvej demokraticky zvolenej vláde. V roku 2002 bol na základe jeho iniciatívy založený Ústav pamäti národa.

O 22.20 h to bude Večera s Havranom venovaná Marcelovi Strýkovi. Košičan Marcel Strýko bol významným predstaviteľom československého disentu a so svojim okruhom ľudí Komúna hral kľúčovú úlohu v intelektuálnom odpore voči bývalému režimu. Do diskusie prijali pozvanie  blízky priateľ a spolužiak Marcela Strýka Ivan Jurčišín, režiséra autor nového filmu Komúna Jakub Julény a bývalý minister kultúry Ladislav Snopko.

O 23.30 h prinesie Dvojka v premiére hudobný dokument Rock Slobody, ktorý divákov prevedie po stopách rockovej hudby - hudby, ktorá ovplyvnila, či urýchlila pád železnej opony v roku 1989.

Trojka

Tretí televízny okruh si pripomenie udalosti zo 17. novembra 1989 sériou dokumentov. Medzi nimi uvedie aj cyklus režiséra Gejzu Kendyho Tie dni, ktorého sedem častí ponúkne divákom Trojka vždy v podvečer po 18.40 h od pondelka 16. do nedele 22. novembra. Dokumentárnu úvahu Vida Horňáka Dejiny bezcharakternosti o hľadaní dobra a zla v nás si diváci budú môcť pozrieť  16. novembra o 11:15 h a v utorok 17. novembra o 11.00 h uvedie Trojka dokument Quo vadis XX. storočie...?. V utorok o 16.55 h sa diváci môžu tešiť na televízny film Čierne ovce režiséra Vida Horňáka. Dráma zo slovenskej dediny v období kolektivizácie je sugestívnou výpoveďou o zneužití moci, o ľudskej zlobe, o bezmocnosti obyčajného človeka voči nespravodlivosti. Hlavné postavy stvárnili Gustáv Valach a Vlado Műller.

V Rádiu Slovensko privíta v utorok 17. novembra ráno po 8.00 h Richard Dedek Petru Rendkovú, ktorá sa dlhodobo venuje aktivitám zameraným na študentov. Zhovárať sa budú o možnostiach, ktoré majú dnes aj v porovnaní s obdobím pred Novembrom ´89. Reportáže v dennom prúdovom vysielaní priblížia praktiky Štátnej bezpečnosti. V podvečernom čase po 17.00 h ponúkne Rádio Slovensko svojim poslucháčom rozhovor Borisa Koreňa s historikom Petrom Jašekom z Ústavu pamäti národa.

Zaujímavý pohľad na spoločenské zmeny prinesie Rádio Regina Západ v utorok popoludní od 15.30 h v pásme Ako sa zmenila naša gastronómia zmenou politického režimu. O tom, ako sa nám v tejto oblasti otvoril svet a my jemu, budú hovoriť odborníčka na výživu, kuchár zo špičkového hotela, kuchárka z ľudovej jedálne, ale aj domáca gazdinka.

Téma výročia Nežnej revolúcie rezonuje vo vysielaní Rádia Devín od začiatku novembra. Publicistický cyklus November ´89, ktorý pripravila Soňa Gyarfašová ako súčasť Ranného ladenia o 9.20 h, potrvá až do piatku 20. novembra. Život v totalite priblíži aj v Čítaní na pokračovanie každý pracovný deň o 22.30 h titul Disent a samizdat. V deň výročia je pripravený popoludní od 14.00 h a večer po 20.00 h seriál Dozvuky nežnej, ktorý umeleckým spôsobom spracúva obdobie deväťdesiatych rokov 20. storočia, poznačené dynamickými spoločenskými zmenami. Toto obdobie, často nazývané „búrlivé roky deväťdesiate“, bolo podkladom pre vznik ôsmich intímnych príbehov ôsmich autorov s ôsmimi rôznymi režijnými rukopismi.

Rádio_FM privíta vo vysielaní už v pondelok 16. novembra ráno po 8.00 h vzácneho hosťa - prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, s ktorou sa moderátori porozprávajú o význame udalostí Novembra ´89. V utorok ponúkne poslucháčom rozhovor s Petrom Zajacom na tému Tohtoročné momenty, v kontexte udalostí spred vyše troch desaťročí. Zatvorili sa hranice, v krajine platí zákaz zhromažďovať sa, na druhej strane nedávno parlament prijal novelu zákona, v ktorej je takmer po tridsiatich rokoch jasne definované, že komunistický režim bol zločinecký. V koncertnom cykle Pohoda_FM LIVE budú účinkovať Chór vážskych muzikantov a Chiki Liki Tu-a. Okrem koncertu priblížia, ako sa darilo undergroundu v čase Nežnej revolúcie.

Rádio Slovakia International sa bude venovať aj téme emigrantov, ktorí sa po roku 1989 vrátili na Slovensko z Veľkej Británie a z Kanady. Zameria sa aj na „Nežný komix“ - príbehy o Nežnej revolúcii v komixovej podobe v rozhovore s autorkou projektu Janou Hoffstadterovou. Redaktori tiež zisťovali, čo si myslia o Nežnej revolúcii dnešní tínedžeri a čo o nej vlastne vedia.