Print this page

Svetový deň televízie je tu! Toto sú top appky na sledovanie TV Foto: Netflix

Tak, ako vy každý rok oslavujete svoje narodeniny, vlastný deň má aj televízia. V tomto prípade nehovoríme o veľkom prijímači s plochou obrazovkou, aký pravdepodobne nechýba ani vo vašej obývačke.

21. novembra je reč skôr o televíznom vysielaní, teda tísíckach hodín obsahu, ktorý vás môže zabaviť, niečo nové naučiť, alebo držať v napätí spolu s kamošmi pri sledovaní dramatického športového zápolenia. 

Často sa hovorí o tom, že klasickú telku už sledujú len starší, no vôbec to nie je tak. Aj internet, streamy a seriály na vyžiadanie môžeme považovať za televíziu, len v modernejšom kabáte. Viete, čo všetko je dnes dostupné a ako?

Streamovacie platformy - Netflix, HBO Go, Amazon Prime a Disney+

Pri filmoch a seriáloch dnes platí to isté, čo pri hudbe. Je rok 2020 a vy už nerozmýšľate nad nelegálnym obsahom, pretože všetko je doslova za pár eur dostupné v takmer neobmedzených knižniciach veľkých streamovacích služieb. 

Je len na vás, ktorú si vyberiete. Najznámejší je pochopiteľne Netflix, ktorý dnes horúčkovito investuje aj do vlastnej produkcie. A tituly ako Money Heist, The Crown, Narcos či Queens Gambit kvalitou naozaj prekonajú aj klasickú TV či kiná. 

Trochu iný obsah ponúka Amazon Prime Video a hlavne HBO GO. Aktuálne všetci hovoria napríklad o seriáli Vychovaní vlkmi

Disney+ by mal byť na Slovensku taktiež dostupný čoskoro, v prvých mesiacoch roka 2021.

Appky klasických (slovenských) televízií

Nie je to však vždy len o Netflixe. Ak neovládate angličtinu alebo milujete domácich hercov, stále pre vás dáva zmysel RTVS (ktorá je navyše domovom slovenského športu), alebo naše súkromné televízie. 

Ak sa na ich seriály nechcete pozerať s reklamami, alebo vám nevyhovuje čas, kedy bežia v TV, siahnite do ich archívu, ktorý už je dostupný aj na internete a cez mobilné aplikácie. Svoju má napríklad Markíza, Joj alebo spravodajská TA3. Tvorbu alebo živé prenosy RTVS vám zas vyhľadá internetový prehliadač (www.rtvs.sk).

Archív Markíza a Joj

YouTube alebo Twitch namiesto zahraničných seriálov

Ešte pred nástupom streamovacích služieb sa hovorilo, že budúcnosťou televízie je YouTube. Dáva to zmysel. Prečo by ste si tak, ako si každý večer sadáte k filmu, seriálu alebo súťažnej šou v televízii, nemohli pustiť obľúbeného YouTubera

Táto platforma je o to lepšia, že vy sami rozhodujete, čo si pridáte do odberov a kedy kliknete na tlačidlo Play. 

Fanúšikovia automobilov musia poznať napríklad testy Garáž.tv, mladší diváci srandovné skeče NakedBananas a nedeľné diskusné relácie nahradí napríklad Braňo Závodský či rozhovory SME

Potom sú tu aj desiatky klasických tvorcov ako Moma, Ducklock, množstvo ženských Youtuberiek či gejmerov. Nemusíte však zostať len na Slovensku, násobne viac obsahu je v češtine a ak viete po anglicky, pravidelný prísun nových videí o technológiách, móde, tipoch do kuchyne či čomkoľvek inom nevyčerpáte doslova nikdy. 

YouTube a Twitch

Do popredia sa čoraz viac dostáva aj platforma Twitch. Zo začiatku vám možno príde sledovanie toho, ako hrá hry niekto iný, trochu čudné, no streameri s ich komentárom sú naozaj trochu ako moderátori televíznych šou. Navyše, vďaka chatu s nimi môžete interagovať v reálnom čase a to je niečo, čo vám klasická televízia rozhodne nedá. 

Na Twitchi navyše pribúda aj množstvo hudobného obsahu, športových prenosov a diskusií. Už to teda zďaleka nie sú len počítačové hry. 

S 4kou nemusíte na cestách prísť o svoj obľúbený film či seriál

Všetok tento obsah je už dostupný aj rovno vo vašom mobile! S novým paušálom SLOBODA ∞ + Dáta navyše sa nebudete musieť báť ani po hodinách a hodinách sledovania videí. Okrem neobmedzených hovorov a SMS v celej EÚ totiž ponúka aj neobmedzený objem dát využiteľných kdekoľvek na Slovensku. To všetko len za 20 eur / 30 dní.