Print this page

RTVS prinesie dokument V sieti a k nemu diskusiu s Havranom (VIDEO) Foto: RTVS

Dokumentárny film Víta Klusáka a Barbory Chalupovej V sieti sa venuje citlivej téme zneužívania detí na internete. Záujem verejnosti film vzbudil už počas nakrúcania a úspešné bolo aj jeho uvedenie do kín na jar minulého roka. Počas uplynulého víkendu získal prestížne ocenenie Český lev v kategórii Najlepší dokumentárny film a Cenu filmových fanúšikov. RTVS uvedie dokument V sieti v premiére v stredu 10. marca o 20.10 h na Dvojke. Následne o 21.50 h bude tejto tabuizovanej téme venovaná aj diskusia s publicistom a moderátorom Michalom Havranom.

Tri dospelé herečky (Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá) s detskými črtami dostávajú prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach za úlohu predstierať, že majú dvanásť rokov. Vo verných kópiách detských izieb, postavených vo filmových ateliéroch, četujú a skajpujú s mužmi všetkých vekových kategórií, ktorí ich na internete vyhľadali a oslovili. Veľká väčšina z mužov požaduje sex prostredníctvom videohovoru, okamžite po založení profilov muži reagujú, posielajú fotografie svojich prirodzení, odkazy na porno, alebo sa dievčatá pokúšajú vydierať. Dokument V sieti hovorí o strhujúcej dráme troch „dvanásťročných dievčat“ od kastingu až po náročné osobné stretnutia, kedy sa s predátormi vidia tvárou v tvár pod dohľadom ochranky a šiestich skrytých kamier a mikrofónov.

Nakrúcanie filmu V sieti prebiehalo v Českej republike pod dohľadom riaditeľky českej Linky dôvery, psychologičky, sexuologičky, advokáta a kriminalistu so špecializáciou na kyberšikanu. Získané dáta filmári odovzdali polícii. Tri predstaviteľky dvanásťročných dievčat oslovilo za desať dní v ateliéri 2458 internetových predátorov.

„V sieti nie je len film, ktorý poukazuje na problém. Počas 100 minút máme možnosť prežiť na plátne s troma úžasnými herečkami to, čo prežíva množstvo detí vo svojich detských izbách, bez toho, aby sme o tom niečo tušili. Vďaka tomu máme možnosť ich viac pochopiť a ak ich pochopíme, budeme im snáď vedieť aj pomôcť,“ hovorí koproducent filmu Peter Kerekes.

Práve veta jedného z predátorov: „A čo mama, vie o tom?” poukazuje na jeden zo zásadných problémov. Výskumy varujú, že až šesťdesiat percent rodičov netuší, aké weby si ich deti prezerajú a čo na internete robia. Tento nezáujem spôsobuje, že keď sa dieťa stretne s kyberšikanovaním, sextingom alebo je dokonca na internete zneužité, na rodičov sa skôr neobráti. Väčšina z detí sa zverí vrstovníkovi alebo vôbec nikomu.

„Je dôležité, aby dieťa vedelo, že v osobe rodiča má maximálnu podporu, a že ju naozaj má. Že sa mu môže s čímkoľvek takým zveriť a nie to v sebe dusiť . Tiež je dôležité, aby mal rodič vedomie o tom, čo jeho dieťa na sociálnych sieťach robí. Nehovorím o prísnej kontrole, ale skôr o partnerstve. Zaujímať sa o to, čo dieťa na internete baví, čo sa mu páči, napríklad si i sám založiť na sociálnych sieťach účet. Veľmi dôležitá je komunikácia a dôvera. Deti, obzvlášť v tomto veku, majú milión otázok o svojom tele alebo sexualite. Je oveľa lepšie o týchto veciach hovoriť otvorene s niekým, koho dôverne poznajú, než aby to bolo tabu. To môže skončiť tým, že si s nimi o tom otvorene prehovorí až dáky predátor. Internet však nie je iba zlé miesto plné nástrah a pascí, iba je dôležité dodržiavať niekoľko zásad bezpečnosti,“ zdôrazňuje herečka Tereza Těžká.

RTVS sa stala koproducentom dokumentu V sieti, ktorý mali tvorcovia ambíciu pretaviť aj do osvetovej kampane na školách. Pri tejto príležitosti vznikla aj druhá verzia filmu určená pre projekciu v školách. Grooming, sexuálne zneužívanie a vykorisťovanie detí a mladých ľudí na internete je bohužiaľ v súčasnej dobe pomerne časté. Odpovede na otázky ako tomu predchádzať a čo robiť, ak sa v takej situácii ocitnete bude hľadať nadväzujúca diskusia po filme. Hosťami Michala Havrana budú koproducent filmu Peter Kerekeš, psychológ Marek Madro a právnik Róbert Dobrovodský, ktorý je, okrem iného, aj expertom na rodinné právo.

„Prial by som si, aby dokument V sieti rozpútal celospoločenskú diskusiu, ktorá by vyústila do pozitívnych nápadov, ako deti v online prostredí ochrániť nie iba pred zneužívaním, ale aj pred nimi samými. Nesmie sa totiž zabúdať, že sú to aj deti, ktoré idú často nebezpečným situáciám naproti. A súbežne by som si prial, aby film nepodnecoval pomstychtivé nálady a zákazy. Čo sa často u tém, pri ktorých zarežete do niečoho nekalého, deje. Pri ubližovaní je na mieste aj represia, ale väčšina energie by sa mala napnúť do prevencie,“ uzatvára režisér Vít Klusák.