Print this page

Splnomocnenkyňa pre rómske komunity odmietla ísť do TA3 diskutovať o Rómoch s Mazurekom (VIDEO) Reprofoto TA3

TA3 pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov pripravila diskusnú reláciu s názvom Žije sa Rómom lepšpie?

Do štúdia televízia pozvala viacero hostí, medzi nimi aj Milana Mazureka, právoplatne odsúdeného za rasistické výroky na adresu Rómov.
Diskusia nebola ani tak o živote Rómov na Slovensku ale skôr konfrontáciou s rasistickými názormi Mazureka. Už na začiatku Mazurek znížil úroveň relácie svojim obhajovaním oslovenia Cigáni.

„Dostala som pozvanie do diskusnej relácie “Pozrime sa na to”, ktorú vysiela televízia TA3 pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov. Jedným z hostí bude aj Milan Mazurek, ktorý popiera holokaust a je známy svojimi rasistickými a protirómskymi postojmi. Obzvlášť pri významnom 50-tom výročí, kedy si pripomíname na celom svete historické okamihy našich dejín, nebudem legitimizovať osobnou účasťou túto osobu. Diskutovať o Rómoch s človekom, ktorý ma tak blízko k fašizmu ako Milan Mazurek, považujem za maximálne nedôstojné a urážajúce,“ napísala Andrea Bučková, splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity.

Mazurek bol v roku 2019 právoplatne odsúdený za protirómske výroky v relácii rádia Frontinus, kde v roku 2016 hovoril okrem iného o neprispôsobivosti, násilí a vandalizmu zo strany rómskeho etnika, urážal Rómov a hovoril o nebezpečenstve spojenom s islamskými migrantmi. Kvôli odsudzujúcemu verdiktu prišiel o poslanecký mandát.