Print this page

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu SAV žiada Matoviča o verejné ospravedlnenie za vyjadrenie počas tlačovky (VIDEO) Ilustr. reprofoto Markíza

Vedecký riaditeľ Virologického ústavu SAV Juraj Kopáček žiada Igora Matoviča o verejné ospravedlnenie za vyjadrenie počas tlačového vyhlásenia dňa 9. apríla 2021. Vyhlásenie podporuje aj Predsedníctvo SAV.

Vážený pán Igor Matovič,

v piatok dňa 9. 4. 2021 počas tlačového vyhlásenia, ste mimoriadne nevhodným spôsobom poškodili meno Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV, znevážili prácu a ponížili vedcov ústavu.

Vedcov, ktorí v tejto pandémii od samého začiatku dobrovoľne pomáhajú našej krajine pri testovaní, vývoji a validácii testov, pilotných štúdiách, sekvenovaní, poskytovaní odborných rád a informácií. Robíme to práve preto, že vnímame obrovský dosah pandémie na našu spoločnosť a na životy ľudí. Boju proti pandémii sme obetovali množstvo času a energie, vrátane väčšiny osobného voľna.

Tak ako to už odznelo v médiách o vykonanie analýz vakcíny Sputnik V nás požiadalo Ministerstvo zdravotníctva SR listom zo dňa 5. 3. 2021, keďže sme inštitúciou, ktorá má certifikáciu a odbornú kvalifikáciu na ich vykonanie. Bez tejto „žiadosti o spoluprácu“ by sme sa do analýz nepúšťali.

 Preto Vás žiadam, aby ste sa za Váš výrok na našu adresu verejne ospravedlnili.

 Juraj Kopáček, Vedecký riaditeľ Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV

Odporúčame aj: Matovič pred novinárskymi otázkami ušiel, pred novinármi sa zamkli (VIDEO)

Tlačová beseda Matoviča:

Predsedníctvo SAV vyjadruje plnú podporu stanovisku Biomedicínskeho centra SAV a upozorňuje na dôležitú úlohu BMC SAV v boji proti pandémii

Vo svojom stanovisku Predsedníctvo SAV vyhlasuje, že Biomedicínske centrum SAV je vysoko rešpektovaná vedecká inštitúcia, o čom svedčí aj jej zapojenie do testovania občanov SR na Covid-19, jej účasť na vývoji vakcíny a v neposlednom rade vyžiadaná pomoc Slovenskej republike pri sekvenovaní pozitívnych testov PCR na nové mutácie vírusu.

„Biomedicínske centrum SAV má expertízu v oblasti virológie a používa výlučne vedecké postupy overené v praxi a aj uznané medzinárodnou vedeckou komunitou, vyhlasuje, že vedecká práca a jej výsledky nie sú a nemôžu byť ovplyvniteľné politickými alebo ideologickými požiadavkami vonkajšieho prostredia, a aj preto SAV patrí medzi najdôveryhodnejšie inštitúcie na Slovensku,“ zdôrazňuje vedenie SAV vo svojom vyhlásení.

Odporúčame aj: Výzva: Je neprípustné, aby sme tolerovali Matovičov spôsob komunikácie, ktorý šíri napätie a rozdeľuje spoločnosť