Print this page

Mužov podozrivých z vraždy gréckeho novinára zachytila ​​kamera Ilustr. foto: Omediach.com

Mužov podozrivých z toho, že v piatok zavraždili známeho gréckeho investigatívneho novinára Jorgosa Karaivaza, zachytila ​​bezpečnostná kamera. Informoval o tom denník Kathimerini s odvolaním sa na grécku políciu. Na snímkach sú vidieť dvaja muži na motocykli, jeden z nich má helmu a druhý zahalenú tvár.

Novinára Karaivaza, ktorý sa ako novinár zaoberal kriminalitou, zavraždili v piatok popoludní neďaleko jeho domu. Podľa výsledkov pitvy ho zasiahlo desať striel, z ktorých posledné dve boli mierené do hlavy. Podľa polície útok nesie rukopis profesionálnych vrahov. Vyšetrovatelia teraz prehľadávajú novinárov počítač a mobilný telefón s cieľom nájsť možný dôvod k vražde.

Karaivaz sa v poslednej dobe venoval téme korupcie medzi príslušníkmi polície a bezpečnostných síl, uviedla agentúra AFP. V roku 2019 bol kritizovaný za to, že údajne prijal vysokú sumu od jedného bývalého zločinca. To však novinár dôrazne poprel.

Premiér Kyriakos Mitsotakis nariadil rýchle vyšetrenie vraždy. Politici z opozičnej strany Syriza vládu kritizovali, že pod jej vedením sa krajina dostala do rúk zločincov.

Vraždu takisto odsúdili predstavitelia Európskej únie. "Vražda novinára je opovrhnutiahodný a zbabelý čin," uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen. Čin odsúdila tiež podpredsedníčka komisie Věra Jourová.