Print this page

Majitelia práv na Ligu majstrov odsúdili založenie konkurenčnej Superligy Zdroj: The Super League

Majitelia vysielacích práv na Ligu majstrov odsúdili krok dvanástich veľkoklubov, ktoré v pondelok oznámili založenie konkurenčnej uzavretej Superligy (The Szper League) . Súťaž označili za hrozbu futbalu a myslia si, že nemá šancu na úspech.

Novú ligu založili Manchester United, Juventus, Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Barcelona, ​​Atlético Madrid, AC Miláno a Inter Miláno.

Kluby by mali mať k dispozícii fond vo výške 3,5 miliardy eur, zatiaľ však nie je jasné, kto by súťaž vysielal. Podľa médií prebehlo rokovanie s Facebookom a Amazonom, obe spoločnosti to však popreli.

Ak by sa superliga skutočne rozbehla, pre majiteľov práv na Ligu majstrov by to znamenalo výrazný pokles ich ceny. Španielska spoločnosť MediaPro je však presvedčená, že nová liga nebude mať dlhú životnosť.

"Európske spoločnosti majú s UEFA zmluvy do roku 2024 a nikto tieto zmluvy teraz nebude rušiť. Jediné, čo založenie superligy spôsobí, je zbytočný nepokoj. Nemajú šancu na úspech, inak to dopadnúť nemôže," povedal agentúre Reuters šéf MediaPro Jaume Roures.

"Sme si vedomí obáv medzi fanúšikmi aj poprednými predstaviteľmi futbalu. Superliga môže výrazne poškodiť zdravie futbalu v krajine," uviedla spoločnosť BT, ktorá vlastní práva na Ligu majstrov pre Veľkú Britániu.

UEFA pohrozila účastníkom Superligy vylúčením z domácich súťaží a hráčom zákazom reprezentácie. Neúčasť hviezd v Premier League a ďalších ligách by výrazne ovplyvnila aj hodnotu vysielacích práv národných súťaží, čo by znamenalo nižšie príjmy pre menšie kluby.