Print this page

Rast počtu predplatiteľov Netflix výrazne spomalil, na chrbát mu dýcha Disney+

Rast počtu predplatiteľov Netflix v prvom štvrťroku výrazne spomalil kvôli uvoľňovaniu pandémie a nedostatku nových filmových a seriálových hitov. Pribudli necelé štyri milióny predplatiteľov na celkových 208 miliónov. Analytici v ankete spoločnosti Refinitiv v priemere odhadovali, že nových predplatiteľov bude 6,25 milióna. Americká internetová televízia to oznámila v utorok po uzavretí búrz a jej akcie vzápätí klesli o 11 percent.

Počet nových predplatiteľov zaostal aj za očakávaniami samotného Netflixu. Zisk aj tržby poprednej streamovacej spoločnosti pritom od januára do marca výrazne vzrástli. Čistý zisk stúpol v prvom kvartáli medziročne o 140 percent na 1,7 miliardy dolárov a tržby sa zdvihli o 24 percent na 7,2 miliardy dolárov.

Netfix sa stal veľkým víťazom koronavirovej krízy, ktorá mu vlani vďaka zatvoreným kinám zabezpečila rekordné hospodárske výsledky. Pandémia ale zároveň sťažila natáčanie nových seriálov. Firma navyše bojuje s rastúcou konkurenciou, stále väčší tlak na ňu vyvíja predovšetkým hollywoodsky gigant Walt Disney.

Jeho streamovacia služba Disney + spustená v novembri 2019 už v marci prekonala hranicu 100 miliónov predplatiteľov. Hoci si Netflix stále predpláca viac ako dvakrát toľko ľudí, Disney stratu rýchlo dobieha a pritom je stále zastúpený vo výrazne menej krajinách.

Na domácom trhu v Spojených štátoch a v ďalších regiónoch Netflix nedávno zvýšil ceny. Sprísnil aj postup v prípade, keď používatelia zdieľajú jedno heslo. To rast príliš nepodporí - firma pre aktuálny štvrťrok očakáva iba 3,2 milióna nových užívateľov. V liste akcionárom tiež varovala, že väčšiu ponuku nového obsahu možno očakávať až v druhej polovici roka.