Print this page

RTVS predstavila moderátorov a porotkýň pripravovanej šou Pečie celé Slovensko (VIDEO) Foto: RTVS

 Novú šou RTVS, v ktorej svoje pekárske a cukrárske umenie predstaví tucet amatérskych pekárok a pekárov bude moderovať dvojica Juraj Bača a Milan „Junior“ Zimnýkoval. Zručnosti súťažiacich budú hodnotiť profesionálne cukrárky Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová. RTVS prinesie šou Pečie celé Slovensko v slovenskej premiére na obrazovky Jednotky na jeseň tohto roka. 

Pečie celé Slovensko vychádza z britského formátu The Great Bake Off, ktorý sa vysielal vo viac ako 30 krajinách sveta a v roku 2019 si svoje sily v súťaži zmerali aj amatérski pekári a cukrári v Českej republike. Slovenskú verziu šou bude režírovať Jeffo Minařík.

„Teším sa, že sa na obrazovky dostane šou, ktorá je plná pozitívnej energie, je plná milých ľudí a pekných emócií. Myslím si, že naša spoločnosť momentálne neskutočne potrebuje niečo, čo má takúto dobrú energiu. Pevne verím, že ten dobrý úmysel a spojenie s našimi tradíciami, medzi ktoré pečenie jednoznačne patrí, sa podarí preniesť aj cez televíznu obrazovku do domácností,“ hovorí Juraj Bača, moderátor pripravovanej šou.

„Myslím si, že Slovensko miluje pečenie a myslím si, že dokonca viac ako varenie. Verím preto, že táto šou sa stane pre Slovákov srdcovkou. To, čo som mal možnosť vidieť buď v českej alebo anglickej verzii je veľmi príjemné. Neviem, prečo, ale prichytil som sa pri tom, že keď to pozerám, usmievam sa a kývam hlavou a dokonca mi je trošku ľúto, keď je smutný príbeh alebo sa smejem ešte viac, keď je veselý. Nejako tým žijem a zrazu je tam priestor a čas, aby som si to uvedomoval a vychutnal. Tá šou má len jednu chybu, a to, že diváci nebudú cítiť vôňu alebo chuť pripravovaných koláčov a zákuskov. Pevne verím, že to pokryje divácka predstavivosť,“ povedal moderátor Milan „Junior“ Zimnýkoval.

Dôležitú úlohu v celej šou zohrá aj dvojica porotkýň, ktoré sa pečeniu venujú profesionálne a budú hodnotiť zručnosti súťažiacich aj ich upečené dobroty. „

Bc. et. Bc. Petra Tóthová MBA
Petra povýšila cukrárstvo na umenie a jej torty sa vyznačujú unikátnym prevedením s dôrazom na detail. Vysokú kvalitu jej cukrárskych výtvorov garantujú najkvalitnejšie ingrediencie a medzinárodné receptúry, ktoré si priniesla nielen z päťročného pobytu v Dubaji a cestovaní po celom svete. Petra naďalej cestuje po svete a zdokonaľuje sa v cukrárskom umení, aby svoje recepty a postupy previedla do úplnej dokonalosti. Jej najobľúbenejšie kurzy boli v New Yorku a v najlepšej kuchárskej škole na svete v Le Cordon Bleu London. Pravidelne pripravuje aj torty podľa receptúry dvornej cukrárky britského kráľovského dvora  Fiony Cairns, ktorá pripravila svadobnú tortu pre Princa Viliama a Kate. Srdcovou záležitosťou Petry sú luxusné, ručne z cukru modelované kvety. Kvety na prvý pohľad tak živé, až je to neuveriteľné. Sú navyše sladké, jedlé a trvácne. Ručná práca každého kvetu mu dodáva originalitu a hodnotu.

Mgr. Jozefína Zaukolcová
Jožka vyštudovala odbor cukrár na Strednom odbornom učilišti spoločného stravovania v Námestove a následne študovala katolícku teológiu na Teologickom inštitúte v Nitre. Pracovala ako cukrárka v cukrárskej výrobni v Považskej Bystrici a neskôr ako majsterka odborného výcviku a učiteľka odborných predmetov na Strednej odbornej škole obchodu a služieb Púchov, kde pôsobí dodnes. Počas svojej kariéry sa zúčastnila množstva súťaží na Slovensku aj vo svete, kde sa pravidelne umiestňovala na víťazných priečkach.
Súčasťou Jožkinej jej odbornej práce je aj príprava žiakov na odborné súťaže v ktorých žiaci pod jej vedením obsadzujú  popredné miesta. Mnohých odborných súťaží sa zúčastňuje aj ako člen hodnotiacej komisie. Od roku 2000 je členkou výkonného výboru Slovenského Zväzu kuchárov a cukrárov a od roku 2009 je predsedníčkou Klubu cukrárov SZKC.
V rokoch 2001-2003 bola hlavnou účinkujúcou relácie STV Varím, varíš, varíme a pečieme a účinkovala aj v mnohých ďalších televíznych reláciách.

RTVS odvysiela 10 súťažných epizód, ako aj na vianočný a celebritný špeciál. RTVS chce prostredníctvom šou Pečie celá Slovensko divákom nielen predstaviť slovenskú tradíciu v pečení a cukrárstve, ale zároveň pomôcť amatérom preraziť a stať sa profesionálmi.