Print this page

NA RTVS začína nová denná relácia Dedovizeň (VIDEO) Reprofoto RTVS

RTVS prichádza s novou reláciou s názvom Dedovizeň, v ktorej ukáže príbehy národnostných menšín na Slovensku i krajanov vo svete. 

 

Spoznajte tradície, kulinárske zážitky, zvyky a obyčaje priamo na Slovensku od tých, ktorí si svoju dedovizeň priniesli so sebou. Známi i neznámi predstavitelia národnostných menšín pootvoria dvere do svojich životov, odkryjú pútavé príbehy a prinesú nový pohľad na všetko, s čím ich spájajú ich korene. Nová relácia Dedovizeň ukáže menšiny v úplne nových a zaujímavých súvislostiach, píše RTVS v tlačovej správe.

Novou reláciou Dedovizeň budú divákov Jednotky každý pracovný deň od 3. mája sprevádzať vojvodinská Slovenka Svetlana Surová a rumunská Slovenka Adriana Fúriková. „Pri práci na tejto relácii sa stretávam s ľuďmi s podobným, ba až rovnakým osudom ako je ten môj - s rozpolteným srdcom medzi dvomi domovinami a s rovnakými pochybnosťami. To najdôležitejšie ale je, že sa v nej spoločne dopátrame k odpovediam na otázky, ktoré pália naše vnútro,“ hovorí o novej skúsenosti moderátorka Svetlana Surová, narodená v slovenskej komunite v Novom Sade v Srbsku.

V novej relácii RTVS postupne navštívi zástupcov mnohých menšín na Slovensku. Vyspovedá napríklad Jevgenija Libezňuka, herca a baču z reklamy, s ktorým si zaspomína na jeho rodnú Ukrajinu, navštívi prvú sólistku baletu SND Rominu Kołodziej, ktorá má korene v Poľsku, „rusínskeho Karla Gotta“ Štefana Šteca. A herečkou Kamilou Mitrášovou alias Veronkou z filmu Loli paradička sa porozpráva o vzťahoch medzi Rómami a Nerómami.

Štáb relácie Dedovizeň vycestuje za Slovákmi aj do Maďarska, Srbska, Poľska, Nemecka, Chorvátska či Rumunska, odkiaľ sa divákom prihovorí moderátorka známa aj ako finalistka tretej série šou Zem spieva Adriana Fúriková. „Táto relácia je vyvrcholenie mojej 15-ročnej práce, ktorá sa týka podpory slovenskej komunity v Rumunsku. V minulosti som mala možnosť predstaviť moju komunitu v rámci krátkych rozhovorov v rumunskej televízii, no moderovať v slovenčine celú reláciu pre slovenského diváka je pre mňa nielen záväzkom, ale aj veľkou výzvou,“ povedala Fúriková, o novej relácii, ktorú RTVS bude vysielať každý pracovný deň od 3. mája na Jednotke.