Print this page

Mika k prepúšťaniu: Spravodlivosť nie je ekonomická kategória

Šéf RTVS Václav Mika mal v pláne prepustiť 300 ľudí, nakoniec prepustil len 100.


V súčasnosti pracuje v RTVS 1362 zamestnancov, veľkú časť výroby zadáva RTVS do externého prostredia. Posledné roky s hromadným prepúšťaním začínal v STV takmer každý nový riaditeľ. Po prepúšťaní Miloslavy Zemkovej ostalo v RTVS v roku 2011 podobné číslo - 1397 ľudí.

Z ľudí, ktorí pracujú v RTVS, pracuje v STV okolo 700 a v rozhlase 600 ľudí. Hromadné prepúšťanie odštartoval generálny riaditeľ Václav Mika listom zamestnancom na jeseň. Ukončilo sa 30. júna. Podľa pôvodných plánov malo odísť 300 ľudí, nakoniec odišlo okolo 100. Podľa Miku 300 bolo hraničné číslo. „Je to za nami. Prepúšťanie vždy vyvolá emócie, no stav katarzie nenastal. Podstatná je vec, že nečakáme konzekvencie do budúcna, ako sú súdne spory a problémy," povedal Mika na tlačovej besede. Je presvedčený, že „nový manažment aj personálny šéf a veľmi skúsení personalisti" urobili svoju prácu tak, aby neboli žiadne problémy, aby to prebehlo najviac komfortne. „Prepúšťanie je aj nespravodlivé, pravda je taká že spravodlivosť nie je ekonomická kategória."

V liste zamestnancom o podrobnostiach prepúšťania okrem iného písal, že peniaze by mohli ísť na zvýšenie platov a zmenu odmeňovania. Zatiaľ to tak nie je. „Nie je to také jednoduché. Súvisí to s novým systémom odmeňovania, na ktorom pracujeme. Je to dlhodobý proces. Zmenil sa tiež Zákonník práce, čo nám zvýšilo mzdové náklady," povedal Mika pre Hospodárske noviny.