Print this page

Reportéri bez hraníc žiadajú vyšetrenie izraelských náletov na budovy v Gaze s kanceláriami médií Reprofoto youtube The Quint

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) podala sťažnosť k Medzinárodnému trestnému súdu (ICC) kvôli izraelskému bombardovaniu budov v Pásme Gazy, v ktorých mali kancelárie rôzne médiá. Informovala o tom agentúra AP, ktorej kancelária sídlila v dome, ktorý bol v sobotu zbombardovaný. RSF žiada, aby ICC vyšetril, či tieto nálety neboli vojnovými zločinmi.

Podľa RSF boli za posledný týždeň v Pásme Gazy zničené kancelárie 23 zahraničných alebo miestnych médií. Táto medzinárodná mimovládna organizácia v sťažnosti k ICC uviedla, že izraelská armáda "zámerne cielí na mediálne organizácie a zámerne ničí ich vybavenie". Tieto útoky podľa RSF "znižujú, či ničia kapacitu médií informovať verejnosť".

Izraelské letectvo v sobotu bombardovalo výškový dom v Pásme Gazy, v ktorom boli kancelárie americkej agentúry AP a katarskej televízie Al-Džazíra. Izraelská armáda uviedla, že na budovu cielila preto, že ju využívalo aj vojenské spravodajské krídlo radikálneho hnutia Hamas. To ovláda Pásmo Gazy a už týždeň ostreľuje izraelské územie. Podľa Asociácie zahraničných novinárov (FPA) ale Izrael nepredložil dôkazy, že by budovu skutočne využíval Hamas.

Izraelská armáda pred útokom kontaktovala ľudí v budove, aby ich informovala, že objekt bude do hodiny bombardovať. Ľudia sa tak z budovy stačili evakuovať.

Vzájomné ostreľovanie Izraela a Pásma Gazy trvá už týždeň, počas ktorého sa tiež v mnohých izraelských mestách stretávajú radikálne skupiny Arabov a Židov. Táto eskalácia izraelsko-palestínskeho konfliktu je najhoršia od roku 2014 a vyžiadala si zatiaľ približne dvesto obetí. Podľa palestínskych zdravotníkov zomrelo v Pásme Gazy k nedeľnému večeru 197 ľudí, vrátane desiatok žien a maloletých, a 1200 ľudí bolo zranených. Hamas a Islamský džihád uviedli, že medzi mŕtvymi je 20 ich príslušníkov, izraelská armáda ale tvrdia, že počas týždňa zabila omnoho viac teroristov z týchto organizácií. V Izraeli si týždenné ostreľovanie vyžiadalo osem obetí, 90 percent rakiet vystrelených z Gazy totiž zastaví izraelský protiraketový systém.

Terajšie ostreľovanie začal Hamas a ďalšia teroristická skupina Islamský džihád, na čo Izrael odpovedal masívnymi náletmi. Ostreľovaniu predchádzali viacdenné strety Palestínčanov s izraelskou políciou v Jeruzaleme, kde napätie eskalovalo počas ramadánu. Prispelo k nemu aj očakávanie verdiktu odvolacieho súdu ohľadom vysťahovanie desiatok palestínskych rodín zo štvrte vo východnom Jeruzaleme, do ktorých domov sa mali nasťahovať židovskí osadníci.

ICC tento rok v marci oznámil, že bude vyšetrovať, či sa na palestínskych územiach stali vojnové zločiny. Žiadosť podala pred niekoľkými rokmi palestínska strana, predmetom vyšetrovania môžu byť činy Izraelčanov na okupovanom Západnom brehu Jordánu a v Pásme Gazy, ale aj palestínskych radikálov útočiacich na Izrael. Palestínska autonómia sa k ICC pripojila v roku 2015, Izrael ICC neuznáva.