Print this page

TÚ SR zastavil konanie v spore ANTIK Telecom proti UPC

Telekomunikačný úrad zastavil konanie o riešení sporu medzi spoločnosťami ANTIK Telecom a UPC BROADBAND SLOVAKIA. Podľa rozhodnutia UPC neporušila blokovaním Antiku zákon.

" Rozhodnutie o zastavení konania ešte nie je právoplatné. Spoločnosti ANTIK a UPC majú zákonné právo podať opravný prostriedok – rozklad," oznámil dnes hovorca TÚ SR Roman Vavro.

Spor sa týka blokovania prístupu k službám retransmisie, poskytovaným spoločnosťou ANTIK Telecom a ďalších funkcií zariadenia Smart TV set – top box v sieti spoločnosti UPC. "Vzhľadom k tomu, že predmetom sporu je blokovanie služieb, ktoré v súčasnosti zákonom, rozhodnutím alebo všeobecne záväzným právnym predpisom nie je zakázané a zároveň sa nejedná o spor o prístup alebo prepojenie podľa definície zákona o elektronických komunikáciách a teda nie sú naplnené požiadavky § 77 zákona o elektronických komunikáciách, TÚ SR nie je príslušný v tomto spore rozhodnúť," oznámil Vavro.

V rozhodnutí TU SR sa píše, že  "úrad rozhodol o zastavení konania, pretože po dôkladnom posúdení veci dospel k záveru, že spoločnosť UPC blokovaním služieb, čím vznikol spor, neporušila voči spoločnosti ANTIK Telecom žiadnu povinnosť vyplývajúcu zo zákona o elektronických komunikáciách, rozhodnutia alebo všeobecne záväzného právneho predpisu vydaného úradom."

Návrh na začatie správneho konania na Telekomunikačnom úrade navrhol košický operátor. Sťažoval sa, že spoločnosť UPC podľa neho porušuje zákony a ústavu, keď odmieta prevádzkovať služby firmy ANTIK po svojej sieťovej infraštruktúre.

„Spoločnosť UPC ponúkla ANTIK-u spoluprácu pri retransmisii a vyzvala košického operátora na uzatvorenie zmluvy, tak ako je to v prípade s inými obchodnými partnermi. To však ANTIK odmietol a vyvolal spor na Telekomunikačnom úrade, ktorý po dôkladnom posúdení veci konanie zastavil a dal za pravdu spoločnosti UPC," tvrdí v tlačovej správe UPC.

Proti konaniu ANTIK Telecomu sa postavili aj menší internetoví provideri združení v Asociácii lokálnych poskytovateľov internetu (ALPI) a Asociácia prevádzkovateľov káblovej televízie (APKT). ALPI zároveň kritizovala ANTIK pre neférovú konkurenciu voči malým operátorom, z budovania čiernych stavieb a prevádzkovania retransmisie v rozpore so zákonom.

„Podľa APKT, košický operátor svojim arogantným konaním zneužíva sieťovú infraštruktúru ostatných prevádzkovateľov internetových a televíznych služieb. Členovia asociácie sú preto pripravení spraviť všetko pre to, aby pred takýmto konaním ochránili svojich zákazníkov a svoju infraštruktúru," napísala UPC.

V minulosti Antik kritizoval dominantné postavenie UPC na trhu, ale aj v Asociácii APKT. A vyhlásil, že poskytuje svoje služby v súlade so zákonom.

Aktualizácia 13.8.2013 o 16:15 o stanovisko Antiku:

"Úrad informoval, že nie je kompetentný v tejto veci rozhodnúť. Úrad posudzoval len súlad konania UPC s jediným zákonom a to zákonom o elektronických komunikáciách a vyhláškami vlastného úradu," reagoval pre Omédiách.com Vlastimil Lakatoš, manažér IPTV spoločnosti ANTIK Telecom.
"Zároveň ale vo svojom rozhodnutí uviedol, že UPC malo povinnosť splniť všetky podmienky pre blokovanie služieb podľa Všeobecného povolenia č. 1/2011 pre poskytovaní sietí a služieb a transparentne informovať zákazníkov, čo sa nestalo. Bolo by zaujímavé zistiť v akom stave je konanie TU SR voči UPC v tejto záležitosti."

Ohľadom ďalších krokov bude Antik informovať po ďalšej analýze, pričom stále považuje konanie spoločnosti UPC BROADBAND SLOVAKIA za nezákonné a nebezpečné konanie pre trh telekomunikačných služieb.

"Paradoxom je, že spoločnosť UPC BROADBAND SLOVAKIA blokuje po novom aj naše nové zariadenie SmartTVBox s DVB-T tunerom a doplnkovými funkciami, čím blokuje aj iných operátorov poskytujúcich retransmisiu cez DVB-T, nie iba operátora ANTIK," dodal Lakatoš.

Poznámka: Medzi Tlačovými správami zverejňujeme celé stanoviská TÚ SR, UPC a Antiku.