Print this page

Amazon kúpi za 8,45 miliardy dolárov známe hollywoodske štúdio MGM Foto: MGM

Americký internetový predajca Amazon kúpi za 8,45 miliardy dolárov známe hollywoodske štúdio MGM. Získa tak pre svoju streamovaciu službu Prime mnoho filmov i televíznych seriálov, vrátane populárnej série filmov s agentom 007 Jamesom Bondom.

Amazon tak výrazne posilní konkurenčné postavenie svojej vlastnej streamovacej služby v boji s konkurenčnými službami ako je Netflix a Disney +, uviedla agentúra Reuters.

MGM patrí k najslávnejším filmovým štúdiám a má storočnú tradíciu, ktorá pokrýva desiatky rokov od zlatej éry Hollywoodu až do dneška. Štúdio MGM produkovalo okrem iného filmy ako Ben-Hur alebo Čarodejník z krajiny Oz .

Len nedávno oznámili spojenie spoločnosť WarnerMedia, ktorá je vo vlastníctve AT & T, s firmou Discovery. Nový podnik bude schopný viac investovať do pôvodného obsahu pre streamovacie služby. Bude vlastniť viac ako 100 mediálnych značiek, vrátane filmového štúdia Warner Bros a televíznych staníc HBO, CNN, Cartoon Network, HGTV, Food Network, Eurosport či Animal Planet.

Discovery spustila streamovaciu službu Discovery + v januári a zatiaľ má 15 miliónov predplatiteľov. Warner Media vlastní streamingovú firmu HBO a HBO Max, ktoré teraz majú zhruba 64 miliónov predplatiteľov. Konkurenčný Netflix si predpláca 208 miliónov ľudí a a Disney + viac ako 100 miliónov ľudí.

Zlučovanie prichádza v čase, keď domácnosti stále viac opúšťajú káblové a satelitné televízie a kedy sa naopak zvyšuje obľuba streamovacích služieb. "Sú to streamovacie preteky v zbrojení a AT & T podniká útočné strategické kroky k ďalšiemu rozšíreniu obsahu v bitke proti Netflix, Disney a Amazonu," povedal BBC Dan Ives zo spoločnosti Wedbush Securities.