Print this page

Namiesto večerných správ budú na RTVS rozprávky

Dvojka medzi 18:45 až 19:50 bude patriť deťom. Pribudnú nové relácie a namiesto jedného pôjdu hneď dva Večerníčky. Mení sa aj vysielanie pre nepočujúcich.

 

 

Už od septembra budeRTVS namiesto jedného Večerníčka vysielať hneď dva. "Okrem klasického slovenského večerníčkového seriálu (Rozprávky zo škrupinky, Kominárik a kocúrik, V chalúpke a za chalúpkou, Hlavičkove rozprávky...) pridáme deťom aj českého Krtka – obľúbený animovaný seriál o Krtkovi," povedal pre Omédiách.com hovorca RTVS Juraj Kadáš.

Od októbra RTVS zásadne mení celý večerný blok vysielania na Dvojke, hlavnou zmelnou je, že končí s paralelnými večernými Správami na Dvojke. Tie majú síce vysoko podpriemernú sledovanosť, no boli jedným z mála programov v posunkovej reči. V čase, keď  JOJ, Markíza a Jednotka budú bojovať o diváka večernými správami, na Dvojke bude vytvorený nový priestor pre detského diváka.

Od októbra rozšíri RTVS detský blok po 19:00 o ďalšiu takmer hodinu – postupne budú zaraďované v rámci detského bloku animované seriály pre mladšie deti (Lolek a Bolek, Ja a moja rodina) a publicistika, resp. dokumenty pre staršie deti – do 12 rokov –napr. repríza pôvodného TV - publicistického cyklu o spoznávaní kultúr Hádaj, kto nás pozval. „Staviame túto zmenu na znalosti o tom, že medzi siedmou a ôsmou hodinou večer deti ešte nespia a vytvorili si už na večerníček návyk," povedal programový riaditeľ Tibor Búza.

Nová relácia pre nepočujúcich

Správy v posunkovej reči z obrazovky nezmiznú. „Od 1.októbra pripravuje redakcia spravodajstva samostatný nový formát špecializovaného spravodajstva pre nepočujúcich. Pôjde o 5 minútové Správy v znakovej reči, podobný formát vysiela pre nepočujúcich aj Česká televízia," povedal Kadáš z RTVS. Na Dvojke RTVS budú každý deň o 19:55.

Do znakovej reči budú zároveň tlmočené aj ďalšie programy spravodajsko-publicistického charakteru na Dvojke – Správy z regiónov a denná poradenská relácia Fokus, ktorá sa zameriava na problematiku zamestnanosti, zdravia, práva, rodiny a spotrebiteľské témy ( Fokus – práca, Fokus – zdravie, Fokus – spotrebiteľ, Fokus – právo, Fokus – rodina).